Olympiádu nezrušíme, vzkázala Brazílie. Těhotným ženám ale přijet nedoporučuje

Brazílie kvůli viru zika nezruší olympijské hry, které pořádá letos v srpnu. Těhotným ženám ale přijet nedoporučuje. Úřady o tom informovaly poté, co světová zdravotnická organizace kvůli viru vyhlásila celosvětový stav nouze. Podle vedení organizace totiž hrozí, že se virus bude šířit i do dalších zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sportoviště na olympiádu už jsou připravená

Sportoviště na olympiádu už jsou připravená | Zdroj: Reuters

"Musíme vysvětlit těm lidem, kteří do Brazílie přijíždějí, hlavně sportovcům, že nebezpečí je nulové," uvedl šéf štábu brazilské prezidentky Jaques Wagner. Pro těhotné to ale neplatí. V jejich případě je riziko naopak vážné.

Vývoj vakcíny proti viru podle Wagnera potrvá tři až pět let. Brazilští vědci prý spolupracují s výzkumníky ve Spojených státech.

PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

Číst článek

Olympijské hry se v Riu de Janeiru mají konat letos od 5. do 21. srpna. Brazilské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že nařídí místním vládám, aby případy nákazy virem zika hlásily. Oznamovací povinnost zatím nemají.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí kvůli viru zika vyhlásila celosvětový stav nouze. Stejný stav nouze WHO naposledy vyhlásila v srpnu 2014 kvůli epidemii eboly v západní Africe.

Virus zika | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme