Janek Kroupa: Akce v Libanonu byla zpackaná a měli by ji vysvětlit

2. únor 2016

Libanonská policie má v rukou pětici Čechů, unesených loni v červenci v údolí Biká. Připravuje se jejich předání českým úřadům a následná přeprava do České republiky. Všech pět propuštěných mužů je podle českého ministerstva zahraničí v uspokojivém zdravotním stavu.

Případ okomentoval Janek Kroupa, investigativní reportér Radiožurnálu.

Co teď můžeme říct o okolnostech náhlého propuštění Čechů? A o podmínkých toho propuštění?

"Nepochybně to nebylo z ničeho nic. Tomu propuštění předcházelo vyjednávání, které primárně vedla česká vojenská tajná služba. Ta byla na případu poměrně dost zainteresovaná. Mělo to být už o den dřív. Proč ne, to momentálně nevíme,“ říká reportér Kroupa.

Alího Fajáda požadují Spojené státy, které ho podezírají z napojení na teroristy - jak velký problém by mohlo znamenat případné Fajádovo propuštění nebo nevydání do Ameriky?

„V tuto chvíli se nabízí nevydání Fajáda Spojeným státům jako jediná věc, kterou mohli nabídnout za propuštění oněch pěti Čechů, protože víme, že to pravděpodobně nebyly peníze. Problém je, že česká soudní soustava prohlásila, že Fajád vydán být může. O samotném vydání nebo nevydání rozhoduje ministr Pelikán a je to politické rozhodnutí," komentuje reportér.

Hodně nejasností je i v tom, co vlastně pětice Čechů v Libanonu dělala - co o tom víme?

Kroupa si myslí, že pro českou stranu bude velmi obtížné vysvětlit Američanům, že velmi složitá operace, pořádaná za účelem dopadení teroristů, nevyjde. „Jenom proto, že tady odehrála zpackaná akce české vojenské tajné služby, kde se pětice Čechů nechala chytit v Libanonu.“

Právě postava Martina Psíka je v hodně zajímavá - kdo to je a kdo by mohl nebo měl vysvětlit jeho pozici v celé kauze?

„Víme, že původní akci zorganizoval právník, který se podílel na obhajobě Alího Fajáda. Když jsme mluvili s rodinou Fajáda, tak nám řekli, že o jeho poslední cestě nevěděli a byli překvapeni, když se v Libanonu znovu objevil. Vojenská tajná služba prohlašovala, že tam jel na schůzku s kontaktem, který jim měl poskytnout informace o jiném uneseném Čechovi." Tím byl právě Martin Psík.

„Když jste si našli na Google jeho jméno, tak bylo možné zjistit, že je důstojníkem tajné služby. Vojenská tajná služba prohlásila, že tam nebyl na soukromé cestě. To znamená, že to byla oficiální akce vojenské tajné služby. Tu zřejmě zpackali neuvěřitelným způsobem a měli by to vysvětlit,“ myslí si Kroupa.

Celý telefonický rozhovor s Jankem Kroupou si můžete poslechnout v záznamu Českého rozhlasu Plus.

autoři: jk , bar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.