Řidičáky na zkoušku nebo jízda na uzavřených okruzích pro začínající řidiče?

1. únor 2016

Odborníci doporučují přísnější pravidla pro získání řidičského průkazu. Podle jejich návrhů by nezkušení řidiči dostávali řidičské průkazy na zkoušku, nebo by museli prokázat své schopnosti na polygonu. Inspiraci hledají také v zahraničí. Například v Rakousku skládají žáci závěrečnou zkoušku v autoškole na uzavřeném okruhu. Souhlasí s tím i naši řidiči?

„Nechala bych žáky trénovat normálně přímo v ulicích, pro mě byla nejlepší škola, jet hned druhou jízdu po dálnici.“
„Když si vzpomínám na svoje řidičské začátky, tak pro mě bylo důležité, mít tu svobodnou možnost řídit, ale zase bych mladé lidi tak nezavazoval.“

Čtěte také

Podle statistik u nás každou pátou dopravní nehodu zaviní mladí řidiči do 26 let. Odborníci proto hledají způsob jak mladé, ještě nevyježděné řidiče, nejlépe připravit na ostrý provoz. Jednou z možností je složení závěrečné zkoušky na polygonu, podobně jako v Rakousku. V České republice je takových polygonů málo. Podle majitele pražské autoškoly v Holešovicích Karla Lébra by museli žáci na zkoušku složitě dojíždět.

„Určitě by to nemohlo být tak, že já pošlu svého zaměstnance učitele a žáka na polygon do Mostu, protože to by žák nezaplatil a učitel je tady proto, aby učil a ne, aby se toulal po republice,“ vysvětluje Lébr.

Řidičák na zkoušku

Petr Vomáčka z ÚAMK říká, že vidí řešení v takzvaných řidičácích na zkoušku. Žák by v takovém případě musel například během dvou let, složit několik testů. „Ten daný účastník bude zkoušen tak, že proběhne klasická zkouška, po dvou letech bude třeba psychotest, další ovládání vozidla, jestli se opravdu zdokonalil nebo ne.“

Ministerstvo dopravy už má připraveno několik návrhů. Podle mluvčího Tomáše Neřolda je mezi nimi i řidičák na zkoušku. „Máme v záměru několik opatření, mezi nimi i takzvaný řidičák na zkoušku. Jak přesně ale budou tyto změny nastaveny, musíme dořešit a budeme to prezentovat, až to bude všechno pohromadě,“ říká Tomáš Neřold.
Odborníci chtějí po vzoru Anglie i přísnější tresty pro začínající řidiče. Za přestupky by dostávali dvojnásobný počet bodů. Pokud například policie chytne řidiče při řízení s telefonem v ruce, nedostal by dva body, ale rovnou čtyři. Jde ale zatím jen o návrhy, jak u nás snížit nehodovost nezkušených řidičů.

autor: hbc
Spustit audio