Francie a Nizozemsko společně koupily dva obrazy Rembrandta, za 160 milionů eur

Dva obrazy od nizozemského malíře Rembrandta obohatí sbírky muzeí ve Francii a Nizozemsku. Obě země díla koupily společně za rekordní sumu 160 milionů eur. Ministři kultury Francie a Nizozemska Fleur Pellerin a Jet Bussemaker podepsali smlouvu včera.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Louvre

Louvre | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

Galerie Louvre zaplatila za nákup obrazů 80 milionů eur, tedy přesně polovinu celkové částky, za kterou obě země obrazy koupily. O portréty se budou Francie a Nizozemsko dělit.

Jak přesně budou obrazy mezi nimi cestovat, zatím jasné není. Objevit by se ale určitě měly jak v pařížském Louvru, tak v amsterodamské galerii Rijksmuseum.

Podle francouzského ministra budou ale obě díla v příštích týdnech, ještě před tím, než je dostanou nizozemští restaurátoři, vystavena v Louvru.

Vzácné obrazy představují portréty nizozemských manželů, které Rembrandt zachytil v den jejich svatby v roce 1634. Na výšku má každý z nich přes dva metry.

Obrazy byly v soukromém vlastnictví. Francie a Nizozemsko je získaly z francouzské větve rodu Rothschildů, jedné z nejbohatších a nejvlivnějších rodin na světě. Za posledních 150 let se portréty veřejnosti představily jen v průběhu výstavy v roce 1956.

Jeden Rembrandtův obraz vlastní také Česká republika. Ten se v roce 2014 po dlouhé restauraci znovu vrátil do Národní galerie. Dílo s názvem Učenec popsala kurátorka Národní galerie Andrea Štekrová.

„Mělo se za to, že zobrazuje filozofa Platóna nebo renesančního lékaře Paracelsa. Anebo také, že se jedná o typ malby, které se říká troni, což znamená z holandštiny tvář nebo obličej, kde nelze identifikovat zobrazeného, ale jde o to, že malíř zachytil tvář, která je fyziognomicky zajímavá nebo její výraz je nějakým způsobem zajímavý.“

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme