Turecko se potýká s odlivem turistů. Víc než pětina hotelů je na prodej

Turistický ruch v Turecku čeká těžký rok. Zhoršující se bezpečnostní situace cizince od cesty do země odrazuje. Podle tureckých médií je před začátkem sezony na prodej 1300 hotelů na pobřeží Egejského a Středozemního moře. V zemi je jich přitom dohromady registrováno 5,5 tisíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opuštěné hotelové pláže v Súse

Opuštěné hotelové pláže v Súse | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Upadající zájem turistů je znát především v Antalyi. Způsobily ho nejen obavy z terorismu, velkou ztrátou je i výpadek lidí z Ruska.

Ze země pravidelně přijíždělo 4,5 milionu turistů ročně. Po sestřelení ruského letounu ale Turecko čelí embargu. Možnosti Rusů cestovat do zahraničí navíc negativně ovlivňuje pád rublu.

Od teroristického útoku na německé turisty v Istanbulu dnes uplynuly tři týdny. Incident se na turistickém ruchu podepsal víc, než se očekávalo.

Masivní rušení rezervací

„Podle našich dosavadních zkušeností víme, že jakmile z médií zmizí zprávy o útoku, po dvou, třech týdnech se lidé o danou destinaci začnou opět zajímat,“ odhadoval krátce po tragédii Fritz Joussen, šéf největšího turistického koncernu Tui.

Němečtí turisté ale rezervace v Turecku masivně ruší. Společnost Aida Cruises, která provozuje obří výletní lodě, navíc oznámila vyškrtnutí země z letošních destinací.

Rozhodnutí se zatím týká jen několika tisíc lidí z bohatší klientely z Německa, Rakouska a Švýcarska. Němců ale do Turecka pravidelně jezdí 5,5 milionu, tedy ještě více než Rusů. Kdyby proto vypadli i tito zákazníci, znamenalo by to velký problém.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme