Řecko nedostatečně chrání hranice, tvrdí EK. Hrozí mu vyloučení ze Schengenu

Řecko by mělo výrazně posílit ochranu vnější hranice Evropské unie před proudem migrantů. Vyplývá to z nového doporučení Evropské komise. Na zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku Řecko za nedostatečnou kontrolu hranic kritizovala také řada europoslanců. Zemi hrozí faktické vyloučení ze Schengenu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Helikoptéra FRONTEX zastavuje poblíž ostrova Lesbos člun podezřelý z pašování lidí (archivní foto)

Helikoptéra FRONTEX zastavuje poblíž ostrova Lesbos člun podezřelý z pašování lidí (archivní foto) | Zdroj: Reuters

„Řecká aktivita je nedostatečná. Dokonce nevykazuje ani přílišnou ochotu přijímat pomoc jiných členských států,“ prohlásil europoslanec a šéf právního výboru Pavel Svoboda z KDU-ČSL.

„Druhá otázka samozřejmě je, do jaké míry řecká hranice je vůbec chranitelná,“ připustil.

Evropská komise tvrdí, že Řecko nedodržuje platná schengenská pravidla. Dokládají to prý i listopadové neohlášené kontroly na některých ostrovech.

Země by podle EK na nich měla posílit hlídky a na ochranu hranic nasadit lodě i vrtulníky. Zlepšit se má také registrování běženců, protože doposud probíhalo chaoticky.

Zodpovědnost za příliv migrantů

Podle evropského práva je za ochranu hranic zodpovědná vláda příslušného hraničního státu. Atény proto mají koordinovat podporu z dalších členských zemí nebo třeba z unijního Frontexu.

Europoslanci ale kritizovali i samotnou EU za to, že se nedaří uvést do praxe plány, jako jsou kvóty. Upozornili také na fakt, že Frontex má pouze 300 zaměstnanců, takže není schopen poskytnout státům výraznou podporu.

Atény s kritikou Řecka nesouhlasí. Tvrdí, že se situace od listopadových kontrol hodně zlepšila. Část slíbené pomoci ze zahraničí navíc podle nich nikdy nedorazila.

Pokud ale členské země doporučení komise přijmou, Řecko dostane tři měsíce na to, aby navrhnutá opatření zavedlo. V opačném případě hrozí, že ostatní státy opět zavedou kontroly na jeho hranicích. Fakticky by ho tím vyloučily ze Schengenu, a to až na dva roky.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme