Pověření k sestavení španělské vlády získal socialista Sánchez

Španělský král Felipe VI. dnes pověřil šéfa socialistů Pedra Sáncheze sestavením nové vlády. Sánchez předtím řekl, že je připraven začít s ostatními stranami o vládě jednat. Lídra vítězné strany z prosincových voleb a současného premiéra Mariana Rajoye Sánchez obvinil, že se vyhýbá politické zodpovědnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vůdce španělských socialistů Pedro Sánchez

Vůdce španělských socialistů Pedro Sánchez | Zdroj: Reuters

Podle šéfa socialistů, kteří skončili ve volbách druzí, Rajoy nevyužil čas k jednání, a zablokoval tak povolební situaci.

Sánchez tím narážel na skutečnost, že Rajoy dostal od krále nabídku na sestavení vlády již před skoro dvěma týdny, ale odmítl ji.

Dnes večer král uzavřel již druhé kolo povolebních jednání se šéfy politických stran. Předseda socialistů po setkání s králem oznámil, že je připraven začít okamžitě jednat s lídry stran, tedy i s Rajoyem. "Musíme dostat Španělsko z této zablokované situace," prohlásil Sánchez.

Prosincové parlamentní volby ve Španělsku vyhrála sice Lidová strana (PP) současného premiéra Rajoye, ale získala jen 123 ze 350 křesel v Kongresu poslanců.

Kandidát, jehož král navrhne na španělského premiéra, pak musí požádat poslance o důvěru. Při prvním hlasování k ní potřebuje získat absolutní většinu, ve druhém kole hlasování za dva dny stačí většina prostá.

Pokud kandidát důvěru nezíská, může král navrhnout někoho jiného. Nezíská-li žádný z kandidátů důvěru do dvou měsíců od prvního hlasování o důvěře, král rozpustí obě komory parlamentu a vyhlásí nové volby.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme