Vláda přijala národní Akční plán pro Alzheimerovu nemoc

Česko se chce připravit na stárnutí populace a přibývání lidí s demencí. Vláda dnes proto přijala národní Akční plán pro Alzheimerovu nemoc, kterou předložilo ministerstvo zdravotnictví. Plánuje například, aby praktičtí lékaři mohli provádět screening nemoci. Mají také vzniknout poradenská centra, nová zařízení po lidi s demencí a upravit by se měly i finanční příspěvky od státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci (ilustrační foto)

důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

V Česku je podle odborných odhadů asi 150 tisíc lidí, kteří trpí Alzheimerovou chorobou. Na 120 tisíc z nich ale o své nemoci vůbec neví. Osob s postižením mozku navíc bude kvůli stárnutí populace přibývat.

Podle prezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiřího Horeckého chybí v Česku služby pro péči o pacienty s Alzheimerovou chorobou.

„Jednak jsou to služby pobytové pro pacienty s vyšším stupněm stadia demence, například na dobu odlehčovací, aby si rodina mohla odpočinout. Pak jsou to služby terénní a ambulantní, které by sdílely péči. Zejména ambulantní služby nejsou dostatečně rozšířené,“ říká prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky Jiří Horecký.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda chce zlepšit péči o pacienty s Alzheimerovou chorobou. Hostem ČRo byl prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký

Národní akční plán podle něj asociace vítá. „Většina zemí EU takovýto strategický dokument už má. Je to nějaký signál, že i tato vláda ten problém vnímá a chce ho řešit,“ konstatuje.

„Je trochu komplikací, že je to spíš plán na rovině deklaratorní, že mu nejsou přiděleny finanční prostředky. Na druhou stranu například ve Švýcarsku je plán také bez finančních prostředků a aktivně se k němu hlásí jednotlivá města obce či organizace a naplňují jej,“ dodává Horecký.

Praktičtí lékaři by například měli provádět screeningová vyšetření, která odhalí nezvyklé zapomínání.

„Otázkou je, jestli když praktický lékař zjistí, že se něco děje, jestli dokáže nabídnout terapii. Protože specialistů, kteří by byli schopni nějakou terapii zahájit, je u nás málo,“ říká Martina Mátlová z České alzheimerovské společnosti.

Ministerstvo nechtělo Národní akční plán pro Alzheimerovu chorobu na roky 2016 až 2019 před jednáním vlády komentovat. Podle Mátlové je ale dokument příliš obecný. „A bez přímé alokace zdrojů v podstatě ani nic moc řešit nemůže,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stát chce zlepšit péči o pacienty s Alzheimerovou chorobou

Kolik bude péče o lidi s demencí stát, resort zdravotnictví zatím nevyčíslil. Náměstek ministra Josef Vymazal už dříve prohlásil, že o tom bude jednat s ministerstvem financí až po schválení dokumentu.

Část prostředků zřejmě půjde z rozpočtů ministerstev zdravotnictví a práce a sociálních věcí, část pak z evropských dotací. Měsíční náklady na jednoho pacienta s demencí se v Česku odhadují na 30 až 50 tisíc korun.

Nemoc dopadá nejen na postiženého člověka, ale především na rodinu, která o něj pečuje. Alzheimerovu chorobu má třeba matka paní Heleny.

Na pobyt v ústavu se složila celá rodina

„V noci šla, zapnula si plotýnku a začala vařit. Udělala to třeba i několikrát přes den. Zapomněla, že je rozpálený elektrický sporák, a položila tam prkýnko. Takže tatínek ji vlastně nemohl nechat doma, ani když šel nakoupit,“ vysvětluje.

Dnes už je nemocná žena v ústavu. Státní zařízení jsou plná, a tak rodině nezbylo než vybrat soukromé. Tam ale doplácí 10 tisíc korun měsíčně.

„Do toho zařízení jde maminčin důchod. Deset procent nechávají na účtech. Ale k tomu se ještě stejná částka doplácí, tady speciálně v tom jejím zařízení. Jsou tam tři osoby v pokoji, ale suma je vysoká. Musí se o to dělit celá rodina. Dneska není možné získat státní zařízení, protože jich je málo. Ale věděli jsme, že to jinak nejde. Otec to nezvládal, je nemocný se srdcem,“ upřesňuje paní Helena.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme