KLDR chce vypustit družici. Jižní Korea se obává testu balistické rakety

Severní Korea oznámila, že chce v únoru vypustit na oběžnou dráhu družici. Spojené státy, Jižní Korea a Japonsko to ale považují za zástěrku pro test balistické rakety. KLDR nařčení odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

KLDR upozornila Mezinárodní námořní organizaci, že chce satelit vypustit mezi 8. a 25. únorem. Na oběžnou dráhu plánuje údajně vynést družici s čtyřletou funkční dobou.

Američané v poslední době údajně zaznamenali větší aktivitu kolem raketové střelnice v Severní Koreji. Považují to za možné přípravy raketového testu.

Spojené státy proto tento krok označily za další destabilizující provokaci. Podle Washingtonu by OSN měla vůči severokorejskému režimu zavést ještě přísnější mezinárodní sankce.

Přehrát

00:00 / 00:00

KLDR chce vypustit družici. Jižní Korea se obává testu balistické rakety. Podrobnosti doplnil redaktor Štěpán Sedláček

Plány na vypuštění družice jsou také podle Jižní Koreje ve skutečnosti zástěrkou pro raketový test.

„KLDR za případný test rakety dlouhého doletu draze zaplatí. Její kroky znamenají vážné ohrožení bezpečnosti a míru pro korejský poloostrov i pro celý svět,“ řekl Čcho Tae-jang z jihokorejské prezidentské kanceláře.

Japonská tisková agentura Kjódó uvedla, že půjde o odpal rakety dlouhého doletu schopné nést jadernou hlavici. Japonské jednotky protiraketové obrany proto už zaujaly stav zvýšené pohotovosti. Ministr obrany Gen Nakatani nařídil sestřelit jakoukoli raketu ohrožující japonské ostrovy.

Japonský premiér Šinzó Abe upozornil, že se ve spolupráci se Spojenými státy zasadí o to, aby Severní Korea od testu upustila.

„Vedle severokorejských jaderných zkoušek jsou tyto balistické testy jasným porušením rozhodnutí Rady bezpečnosti. S ohledem na bezpečnost Japonska je to provokativní čin. Ve spolupráci s dalšími stranami budeme po Severní Koreji důrazně požadovat, aby projevila ukázněnost a takovým událostem zabránila," prohlásil premiér Abe před japonským parlamentem.

Japonský premiér Šinzó Abe | Foto: Reuters

Severní Korea nařčení odmítá a brání se tím, že má plné právo na mírový vesmírný program.

Navíc 16. února bude 74. výročí narození bývalého vůdce Kim Čong-ila, zesnulého otce současného diktátora Kim Čong-una. Vypuštění satelitu by proto mohl režim plánovat při této příležitosti.

Mezinárodní společenství se také v současné době zabývá možností nových sankcí proti Pchjonngjangu po jaderném testu, který komunistický režim provedl začátkem ledna.

Severní Korea (KLDR) - balistické rakety | Foto: Český rozhlas

Marie Machytková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme