Zázemí žádné, voda smrdí, popisuje jachtařka Kozelská-Fenclová přístav v Riu

Přesně za půl roku se už budou všechny olympijské výpravy chystat na slavnostní zahájení Her v Riu. Stejně jako předchozí pořadatelská města jako Atény nebo Londýn, ani brazilská metropole ještě nemá pár měsíců před hrami všechna sportoviště připravena. Hodně jsou nedostatky vidět v přístavu jachtařů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veronika Fenclová

Veronika Fenclová | Foto: Olympic.org

„V olympijské marině trénuje jen pár týmů, protože tam není vůbec žádné zázemí. Je tam jedna mobilní buňka, v té jsou dvě sprchy a dva záchody. To je všecko,“ líčí jachtařka Veronika Kozelská-Fenclová.

Účast v Riu si zajistila jako první Češka. V posledních měsících do Brazílie jezdí trénovat a vrací se se stále stejnými dojmy jak ze zázemí, tak i z kvality vody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Veronika Kozelská-Fenclová v Riu často trénuje, záliv pro olympijský jachting má ale hodně nedostatků

„Odpadků tam tolik neplave, když neprší. Když prší, tak jich tam plave víc. Cítím, že to smrdí, nekoupala bych se tam, ale místní se koupou. V lednu asi byla hodně teplá voda, tak tam občas plavala nějaká mrtvá rybička,“ popisuje závodnice třídy Laser Radial.

A na souši to není o moc lepší. Brazilští komáři, spojovaní v posledních týdnech hlavně s šířením viru zika, ji v betonovém přístavu sice neobtěžovali, ale bezpečně se tam také necítila. Své věci nechávala v zamčeném kontejneru a podle rad chodila do hotelu vždy ve dvojici a bez zavazadel.

„Na mostech se okrádá, všichni to vědí. Okradly dvě jachtařky, vím o nich, protože jedna jezdí na radialu. Říkala, že nesly tašky a přepadl je chlap s nožem,“ přidává další nepříjemnost Ria Veronika Kozelská-Fenclová.

Jachtařka však stále není spokojená s tím, jak se naučila číst tamní mořské proudy, a tak se navzdory komárům, znečištěné vodě, chybějícímu bezpečí či zázemí do Ria před olympijskými hrami ještě několikrát vydá.

Závody v jachtingu budou dál od místa, kde plavou tyto odpadky, není ale nic, co by špíně bránilo se tam dostat | Foto: David Koubek

Martin Charvát, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme