Policie doporučila závory k problémovému přejezdu ve Frýdku-Místku

3. únor 2016
Zprávy , Zprávy

Přejezd ve Frýdku-Místku poblíž vlakového nádraží možná už letos ochrání závory. Návrh dopravní policie teď posuzuje drážní inspekce. V posledních 14 měsících se tam staly už tři vážné nehody. Například loni v prosinci tam vlak smetl kamion, který vjel na přejezd na červenou. Střet přitom zachytily městské kamery.

Červená světla na přejezdu pod estakádou ve Frýdku-Místku blikají, záběr kamery ale jasně ukazuje, že řidič kamionu nedbá a vjíždí na koleje. Vlak mu poté urazí návěs. Tři týdny nato zase jiný vlak smete na stejném přejezdu osobní auto.

„Samozřejmě v momentě, kdy se ty nehody staly, začaly sílit tlaky na to, ať je ten přejezd osazen nějakými dalšími zabezpečovacími zařízeními. Ať už jde o závory nebo o nějaké jiné řešení,“ říká náměstek frýdeckomísteckého primátora Karel Deutscher (ČSSD).

Možná už letos by přitom mohl být přejezd opatřen závorami, a to na návrh policie. O jejich instalaci teď rozhoduje Drážní úřad. „V případě, že vydá kladné rozhodnutí, tak Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zajistí osazení tohoto přejezdu závorami,“ vysvětluje mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Příprava ale zabere několik dalších měsíců. „Je to dáno procesními lhůtami, které má i Drážní úřad pro svá rozhodnutí. A v případě, kdy my obdržíme rozhodnutí o tom dodatečném zabezpečení, musíme si nechat zpracovat projektovou dokumentaci, vysoutěžit dodavatele stavby. A to jsou záležitosti, které se nedají uspěchat,“ dodává Illiaš.

Podle náměstka Karla Detschera by pomohl také intenzivnější dohled policie a vyšší pokuty. „Lidé v České republice i ve Frýdku-Místku příliš nerespektují svícení červené a proto právě říkám, že bych si představoval, aby těch kontrol bylo mnohem víc. Řidiči opravdu hazardují se svými životy a nakonec i s životy cestujících,“ připomíná.

Čtěte takéVIDEO: Hazard na přejezdech. Červená světla ignorují řidiči, chodci i cyklisté

Většího zabezpečení se přitom letos dočkají i další přejezdy. Na ty nejrizikovější chce kraj montovat například bezpečnostní kamerové systémy a připravuje se také přebudování přejezdu ve Studénce.

autor: iha
Spustit audio