EU a USA dohodly novou smlouvu o výměně dat, má chránit občany i firmy

Mezi Evropou a Spojenými státy proudí obrovské množství dat. Informace si vyměňují podniky, banky i lidé. Stále důležitější je jejich bezpečnost. Evropská komise a USA se proto dohodly, jak budou nově data chráněna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Big Data

Big Data | Foto: zdroj: Flickr.com, CC BY-SA 2.0, luckey_sun

Dohodu obou stran potvrdila eurokomisařka Věra Jourová a také místopředseda komise pro jednotný digitální trh Andrus Ansip.

Dohoda prý zaručuje ochranu dat evropských občanů. K tomu se Spojené státy údajně zavázaly písemně. A zároveň dává právní jistotu firmám.

Podle smlouvy bude mít přístup amerických úřadů k evropským datům jasná omezení a bude podléhat kontrole. U dat převáděných z Evropské unie do Spojených států je vyloučeno jejich hromadné sledování zpravodajskými službami. V Americe vznikne speciální ombudsmanský úřad, nezávislý na bezpečnostních službách.

Komisařka Věra Jourová odhaduje, že dohoda o transatlantické výměně dat by mohla začít platit za tři měsíce.

Radost by z toho mohly mít i malé a střední podniky na obou stranách Atlantiku, které si stěžovaly, že nemají vlastní dohody jako velcí podnikoví giganti, a bály se o svá data. Teď by se to mělo zlepšit.

Evropská komise a Spojené státy vyjednávaly o nové úpravě v této oblasti poté, co unijní soud loni v říjnu svým rozhodnutím zrušil dosavadní právní rámec předávání dat mezi EU a USA.

Podle informací z přelomu roku dosahuje vzájemný digitální obchod mezi Unií a Spojenými státy hodnoty až 260 miliard dolarů ročně. Pro server Yahoo to uvedla americká ministryně obchodu Penny Pritzkerová.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme