Na cestě mezi Hradcem Králové a Jaroměří se od března do srpna obrňte trpělivostí!

3. únor 2016

Víc než pět měsíců budou trvat komplikace v dopravě mezi Hradcem Králové a Jaroměří. Souběžně totiž bude omezený provoz jak na železnici, tak i na hlavním tahu do Polska. Jízdní doba mezi oběma městy se tak může značně prodloužit.

„To nevím, tohleto. Hrozné to bude," reaguje paní Jaroslava na informaci, že bude na trase z Hradce Králové do Jaroměře výluka. A spěchá do vlaku, který má za chvíli odjet právě do Jaroměře.

Podle regionálního ředitele ČD Romana Moravčíka je chystaná výluka jedna z největších, která kdy v kraji byla: „Jde o jednu z největších výluk za posledních 20 let, minimálně. Ve čtyřech měsících zasáhne dopravu na této trati. Náhradní doprava je vymyšlená. Konečný plán bude stanoven právě dnes. My máme jako dopravce problém, protože naše vlaky zvládnou tuto trasu za 14 minut. Autobusová doprava to zvládá za dojnásobek času. "

Čtěte také

Jak by měl výlukový jízdní řád vypadat, přibližuje Tomáš Fiala z královéhradeckého ředitelství ČD: „Předpokládá se, že v Hradci Králové bude přípojová vazba rozvázána směrem na Pardubice a opačně. Autobusy z Hradce Králové směrem na Jaroměř budou odjíždět v dřívější dobu a přijíždět v pozdější dobu. Z tohoto důvodu bude také přímá linka Jaroměř až Pardubice."

Otázkou ale zůstává, kudy bude náhradní doprava jezdit.


Ve stejném termínu jsou naplánované opravy silnice I/33 v obci Holohlavy, což potvrzuje i Zdeněk Kos, z královéhradecké pobočky ŘSD: „V polovině března by měla zahájit další etapa oprav, které byly zahájeny v loňském roce. A v letošním červenci by se měly opravy dokončit. Pro řidiče to bude znamenat určité omezení."

Zdeněk Kos ale dodává, že silnice bude uzavřená jen částečně: „Provoz po dobu pracovní doby bude řízen pracovníky dodavatele stavby a mimo pracovní dobu světelnou signalizací. Samozřejmě silnice 1/33 je poměrně značně vytížená, takže se budou zřejmě tvořit určité kolony a vznikne nějaká čekací doba, ale k úplné uzavírce silnice nedojde."

Práce na silnici v Holohlavech začnou o měsíc dřív, než výluka na trati Hradec Králové - Jaroměř, a skončit by také měly o měsíc dřív.

Komplikace v dopravě tak potrvají od poloviny března až do začátku srpna.

autor: zen
Spustit audio