Za odhazování nedopalků nebo kouření v autě s dětmi hrozí v Itálii pokuta až 500 eur

V Itálii už několik let platí zákaz kouření v restauracích nebo kancelářích. Od úterka ale můžou lidé dostat pokutu i za odhazování cigaretových nedopalků na ulici nebo v některých případech i za kouření v autě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigaretový nedopalek. Ilustrační foto.

Cigaretový nedopalek. Ilustrační foto. | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Pixabay

Přísný protikuřácký zákon, za jehož porušení hrozí vysoké pokuty ve výši stovek až tisíců eur, platí v Itálii už přes 10 let. Nyní k němu přibyla další protikuřácká norma.

Od včerejška tam platí zákaz odhazovat cigaretové nedopalky na ulici a předpisy stanovují také pokutu pro člověka, kterého policie přistihne s cigaretou v autě, ve kterém společně cestují i dítě nebo těhotná žena.

Pokuty mohou být poměrně vysoké. Například automobiloví kuřáci mohou dostat pokutu až 500 eur, v přepočtu tedy skoro 14 tisíc korun.

Italská vláda chce vysokými pokutami a novými opatřeními snížit počet lidí, kteří umírají v souvislosti s kouřením. V Itálii je to každý rok až 83 tisíc lidí.

Součástí úprav jsou také změny na obalech tabákových výrobků. Na krabičkách by měla být ještě výraznější varování před následky kouření než dosud. Kromě odpudivých obrázků třeba také úderné výzvy, aby lidé přestali kouřit.

Protikuřácká opatření v Evropě

V Evropě obecně se v posledních letech stala škodlivost kouření velkým tématem. Přispěla k tomu i nová směrnice Evropské unie, která například zakazuje silné příchutě tabáků nebo upravuje pravidla pro balení cigaret.

Kouření v autě za přítomnosti dětí už netoleruje například Kypr, Francie nebo třeba Anglie, Wales a Irsko. Skotsko by se mělo k zákazu připojit pravděpodobně letos.

Například v Německu se o tom loni rozpoutala bouřlivá debata. Zákaz kouření v autě tam prosazuje Spolková lékařská komora. Odpůrci kouření v Rakousku by chtěli podobné opatření zavést také. Zdravotnické odbory v Belgii chtějí ale zajít ještě dál a zakázat kouření za určitých podmínek i doma.

Zákazy kouření při cestování autem s dětmi platí i mimo Evropu, například v Jižní Africe, v některých částech Kanady nebo Austrálie.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme