Mladý ruský hokejista Orechov zemřel po zásahu pukem

V šestnácti letech měl ruský hokejista Alexandr Orechov svou kariéru teprve před sebou, jenže předpovědi odborníků o zářné budoucnosti už nenaplní. Zemřel totiž v nemocnici na následky rány pukem, kterou inkasoval v polovině ledna při zápase juniorské ligy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Orechov

Alexandr Orechov | Foto: metallurg-nk.ru

Alexandr Orechov, jeden z nejlepších hráčů loňského ročníku, patřil také mezi nejtalentovanější útočníky s datem narození v roce 1999. V Metalurgu dokonce nosil kapitánské céčko, ale svůj dres s číslem 24 už nikdy neoblékne.

Do konce druhé třetiny utkání jeho Novokuzněcku a Novosibirsku zbývalo 14. ledna pár sekund, když Orechov inkasoval pukem do šíje, zhroutil se na led a takřka ihned ztratil vědomí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nešťastné události v ruském hokeji, úmrtí mladého talentu, se věnoval reportér ČRo Jakub Kanta

Nepomohla mu ani okamžitá resuscitace, ani rychlý převoz do nemocnice. Tam totiž lékaři zjistili, že došlo k rozsáhlému poranění páteře a uvedli ho do umělého spánku. Z něj se už neprobral a včera zemřel.

„Je to strašná nešťastná náhoda. Těžko říct, jestli se proti tomu dá bránit. Hokej je rizikový sport a jako se někdy stávají nešťastné náhody v motorismu, i když mají lépe chráněná auta, tak to asi úplně nevymizí,“ vysvětluje olympijský vítěz z Nagana a bývalý mistr světa Libor Procházka.

Sám byl se svým nákrčníkem na ledě snadno rozeznatelný. Nosil ho od té doby, co mu krk prořízl bruslí protihráč. Jenže ani tato pomůcka by velmi pravděpodobně mladého Orechova nezachránila.

„Je z látky a chrání hlavně proti proříznutí. Obávám se, že proti ostré ráně pukem to nepomůže. Některé nákrčníky jsou vyztužené, ale ne zezadu. Největší problém nastává ve chvíli, kdy je hráč v souboji před brankou a vyletí rána od modré čáry. Nemůže ani uhnout, ani se nijak bránit,“ dodává bývalý reprezentační obránce a dnes trenér mládeže.

Pro novokuzněcký klub je to o to bolestivější, že v tomto roce už o jednoho mladého hokejistu přišel. Na začátku ledna totiž nepřežil operaci sleziny v jedné z nemocnic Nižného Tagilu 23letý Sergej Simonov.

Jakub Kanta, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme