Ukrajinský ministr ekonomiky rezignoval, kvůli blokování reforem

Kvůli zablokování hospodářských reforem odstoupil ukrajinský ministr ekonomického rozvoje a obchodu Aivaras Abromavičius. Do vlády pozval litevského ekonoma prezident Petro Porošenko a udělil mu ukrajinské občanství. Abromavičius měl za úkol prosadit na Ukrajině reformy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský ministr ekonomiky Abromavičius oznámil rezignaci

Ukrajinský ministr ekonomiky Abromavičius oznámil rezignaci | Zdroj: Reuters

Jako důvod své rezignace uvedl Aivaras Abromavičius odpor k systémovým reformám, ztrátu politické podpory, dosazování pochybných osob do jeho reformátorského týmu a do klíčových ekonomických funkcí.

„Důvodem je prudká aktivizace blokování systémových a důležitých reforem v naší zemi. Není to jen chybějící pomoc na politické úrovni, je to aktivní činnost, směřující k tomu, aby byla paralyzována naše práce," řekl Abromavičius na tiskové konferenci.

Ministr se dostal do sporu s Igorem Kononěkovem, vlivným poslancem za prezidentský blok Petra Porošenka. Ten na ministerstvo do role náměstků prosazoval své lidi, kteří měli kontrolovat metalurgii a ropný a chemický průmysl.

Litevsko-ukrajinský ekonom připomněl, že mu prezident Porošenko při výběru týmu reformátorů slíbil volnou ruku.

Abromavičius prohlásil, že chce se svým týmem z ministerstva hospodářství odejít okamžitě. „Vyzvu ukrajinský parlament, aby o mé demisi hlasoval hned ve čtvrtek,“ řekl.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme