Japonci si mohou duchovní služby objednat online. Buddhistické chrámy se bouří

Japonský Amazon nově nabízí i duchovní obřady. Objednat je lze po internetu, a to mnohem levněji, než je nabízejí chrámy. Buddhistické kláštery se proti tomu bouří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Buddhistický mnich se na ostrově Jindo modlí za mrtvé

Buddhistický mnich se na ostrově Jindo modlí za mrtvé | Foto: Kateřina Procházková

Podle klášterů jde obchodní politika Amazonu proti všem tradicím. Kritické jsou ale hlavně proto, že tím přicházejí o velké peníze.

Pro jednotlivé chrámy a kláštery, kterých je v Japonsku na 75 tisíc, jsou zpoplatněné duchovní služby hlavní a někdy i jediný zdroj příjmů.

Akisato Saito z Japonské buddhistické asociace dokonce mluví o neúctě k náboženství s tím, že něco takového není dovoleno v žádné jiné zemi na světě.

Amazon se ale brání tím, že jen poskytovateli těchto služeb pronajal možnost nabízet je prostřednictvím internetového obchodu.

Objednat si duchovní služby přes internet je velmi jednoduché. Podobně jako si lidé objednávají od Amazonu různé zboží, postupují i v případě duchovních obřadů. Stačí si kliknout na danou nabídku nazvanou "Obo-san bin", což jsou služby vybraného mnicha na zvoleném místě.

Služba stojí třikrát i vícekrát méně. Například jeden z poskytovatelů, tokijská společnost Minrevi, nabízí buddhistický rituál v přepočtu asi za 7000 korun. Částka zahrnuje daného mnicha, jeho dopravu na místo a dar. V chrámu to samé vyjde na 20 tisíc. Pohřební obřad pak v chrámu vyjde na v přepočtu 200 tisíc korun, tedy desetkrát tolik.

Lidé v Japonsku všeobecně považují duchovní služby poskytované chrámy za drahé, proto mnozí tuto možnost vítají.

Když například nedávno rodina 17letého chlapce, který podlehl rakovině, chtěla zajistit důstojný pohřeb, rozhodla se pro internetovou nabídku. Jako hlavní důvod uvedla právě peníze. Pohřeb je tak stál polovinu částky, kterou požadoval buddhistický chrám.

Rostoucí zájem potvrzuje i samotná společnost Minrevi, podle které vzrostl trojnásobně, dokonce se jim prý mniši sami hlásí. V současnosti jich tak mají k dispozici stovku. V internetovém věku tak prý na této nabídce není nic divného.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme