Vřídelní kolonádě demolice nehrozí. Vedení města ji chce nechat opravit

3. únor 2016

Na základě statických posudků letos Karlovy Vary přistoupí k částečné rekonstrukci Vřídelní kolonády. Opravy město plánovalo za dva roky. Poškození konstrukce kolonádního objektu je ale větší, než odborníci původně očekávali. Zásadní stabilizace objektu tak musí přijít na řadu už letos.

Odborné firmy se zaměří především na hlavní sál kolonády s výstřikem Vřídla. Čeká ho snesení stropu a ozdobné skleněné kopule, která je dominantou Vřídelní kolonády. Poškozené skleněné díly bude nutné vyměnit za nové.

Kvůli stavebním zásahům dojde také na přemístění výstřiku známého Vřídla. Od poloviny dubna má tryskat v místech někdejší sochy kosmonauta Jurije Alexejeviče Gagarina. V současné době tam stojí socha od karlovarského rodáka Pavla Opočenského. Umělec už městu přislíbil, že obelisk v dohledné době odveze.

Na uvolněném prostranství v blízkosti historické spořitelny má Vřídlo začít tryskat v polovině dubna. Teprve pak se naplno začne s rekonstrukcí poškozené části kolonádního objektu.

Vřídelní kolonáda

Investice do oprav Vřídelní kolonády má podle prvních odhadů dosáhnout nejméně 35 milionů korun. Město tímto krokem zároveň deklarovalo, jaký osud kolonádu čeká v následujících letech. Rozhodně ji nečeká demolice, o které někteří radní, architekti i laická veřejnost od začátku roku vzrušeně debatovali.

„Objekt Vřídelní kolonády byl koncipován na životnost 80 let. A my jsme dnes těsně za polovinou. Jakékoliv diskuse o zbourání Vřídelní kolonády samozřejmě mohou běžet a běží, nicméně je to mimo finanční možnosti města, abychom se tímto, v polovině životnosti současného objektu, zabývali,“ říká primátor Petr Kulhánek.

Kromě přesunu Vřídla pokračuje snaha radnice přestěhovat na jiné místo technologické zázemí jímání pramenů. I to čeká celková rekonstrukce.

Vřídelní kolonáda byla postavena v roce 1975 podle návrhu architekta Jaroslava Otruby. Nahradila tehdy dřevěné provizorium z první poloviny 20. století.

autor: zdt
Spustit audio