Kdo se více hýbe, nemusí nutně spalovat více kalorií

Člověk se přizpůsobí téměř všemu, zní lidová moudrost. Tedy téměř všemu. Vědci z newyorské City University ve svém nejnovějším výzkumu zjistili, že lidské tělo se velmi dobře přizpůsobí také pohybu. To může znít jako dobrá zpráva. Znamená to ale také, že organismus si umí velmi dobře zvyknout i na velké dávky pohybu. A více sportování tak nemusí nutně vést ke štíhlé linii.

„Jinými slovy: Kdo se více hýbe, nemusí nutně spalovat více kalorií,“ píše německý deník Süddeutsche Zeitung. Výsledky své studie zveřejnili newyorští vědci na stránkách odborného časopisu Current Biology.

V rámci svého výzkumu zkoumali američtí vědci domorodý kmen Hadza, jehož příslušníci žijí v africké Tanzanii. Tito lidé si do dnešních dnů udrželi svůj tradiční způsob života a hluboké propojení s přírodou. Jsou to převážně lovci. A rozhodně mají pohybu více než dost – minimálně ve srovnání s obyvateli vyspělých zemí.

O to víc newyorské vědce zaskočilo zjištění, že energetická potřeba těchto afrických domorodců je zhruba stejná jako u většiny Evropanů nebo Američanů. Jinými slovy, příslušníci kmene Hadza denně spotřebují stejné množství kalorií jako většina obyvatel vyspělého světa – kteří mají často sedavé zaměstnání.

Běh, běhání, jogging

„Toto zjištění nás velmi překvapilo,“ cituje deník Süddeutsche Zeitung vedoucího studie, profesora Hermana Pontzera z newyorské City University. Až dosud vědci vždycky předpokládali, že víc pohybu rovná se vyšší výdej energie – a tím pádem vyšší spotřeba kalorií. Nejnovější studie ale dokazuje, že tato jednoduchá rovnice tak úplně neplatí.

Na rozdíl od Evropanů či Američanů, kteří tráví hodně času denně na gauči před televizními obrazovkami, se přitom domorodí Afričané opravdu hodně pohybují.

Jak je tedy možné, že jejich těla spálí stejný počet kalorií jako organismus běžného obyvatele západního světa?


Čím je tedy zmiňovaná studie významná? Podle německého listu by mohla pomoci porozumět jinému fenoménu: situaci, kdy chce člověk zhubnout, a začne proto s nějakým cvičebním programem. Ze začátku jdou nadbytečná kila často dolů jakoby „sama“. Po pár měsících se ale tento trend zastaví, navzdory nepolevujícímu sportovnímu úsilí. To je podle vědců dáno právě schopností lidského těla přizpůsobit se zvýšené fyzické zátěži.

To je dáno tím, že lidský organismus se umí přizpůsobit i zvýšené fyzické zátěži a zvykne si na ni. Metabolismus i svaly se na novou situaci adaptují. Po určité době tak - například sportem - namáhané tělo přestane vyžadovat zvýšený přísun energie. Spotřeba se ustálí na určité konstantní hodnotě.

Znamená to tedy, že boty na běhání můžeme s klidným svědomím zahodit na dno skříně a lehnout si před televizi? To v žádném případě, varuje profesor Herman Pontzer a dodává: „Sport je pro lidské zdraví extrémně důležitý. Na tom naše studie nic nemění,“ cituje deník Süddeutsche Zeitung amerického vědce.

Čtěte také

Pokud jste se sami ocitli v podobné situaci a chcete přesto dál hubnout, možná pomůže jednoduchý trik: snížit porci čokolády nebo oblíbených čipsů, radí vědci. „Naše studie zkrátka dokládá, že stejně jako pohyb je při hubnutí důležitá úprava jídelníčku,“ vysvětluje profesor Pontzer.

A mluvčí britské Dietologické společnosti Frankie Phillipsová k tomu dodává: „Pokud opravdu, opravdu hodně sportujete, tak je možné, že se vaše tělo se zátěží vyrovná a přestane více spalovat. Ale většina lidí, kteří se málo pohybují, tohoto bodu nikdy nedosáhne. Rozhodně bychom neměli lidi odrazovat od sportu ještě předtím, než s ním vůbec začnou.“

Tolik mluvčí britské Dietologické společnosti Frankie Phillipsová v německém deníku Süddeutsche Zeitung.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio