Ústavní soud se zastal cizinců údajně vykořisťovaných při práci v lesích

Ústavní soud se zastal 19 Vietnamců, kteří nedostali řádně zaplaceno za práci v lesích. Jde o část takzvané kauzy stromkařů, kdy firmy najaly desítky cizinců, kteří pak údajně pracovali ve špatných podmínkách. Policie případ odložila a dostatečně se mu nevěnovalo ani státní zastupitelství. Takový přístup je ale pode Ústavního soudu liknavý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud v Brně (ilustrační foto)

Ústavní soud v Brně (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Byl přehlížen celkový kontext, bylo přehlíženo to, že se jedná o cizince, kteří jsou v jiném postavení než třeba státní občan České republiky z hlediska možnosti obrany,“ vyjmenovává soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček, v čem policie pochybila.

Zprostředkovatelské firmy v letech 2009-10 najímaly cizince, hlavně Rumuny, Slováky nebo Vietnamce, na práci v lesích. Dělníci si ale stěžovali na špatné podmínky, pohrůžky, ponižování, a navíc prý nedostali mnohdy za dvanáctihodinovou práci denně dostatečně zaplaceno.

Vietnamcům prý zástupci firem předložili místo pracovních smluv "smlouvy o vzdělání", poškození to ale nepoznali. Policie případ možného podvodu nakonec odložila, například proto, že neměla k dispozici žádnou evidenci pracovních výkonů dělníků.

66 poškozeným měly firmy způsobit škodu ve výši 820 tisíc korun a 22 tisíc eur. Podle advokátky dělníků Štěpánky Mikové je malá šance, že peníze dostanou. „Alespoň ta satisfakce morální je též důležitá,“ poznamenala.

Rozsah celé kauzy je také jedním z důvodů, proč se jí policisté a také státní zastupitelství měli věnovat podrobněji. Stěžovatelům například vadil výklad státní zástupkyně, že si na vzniklé situaci nesli vinu sami, protože měli pomalé pracovní tempo a jejich práce byla nekvalitní.

Takový postup je v případě podezření ze systematického vykořisťování podle Ústavního soudu velice nezvyklý. Policie se proto musí kauzou zabývat znovu a důkladněji.

Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme