Výstava Jiří Suchý & Jiří Šlitr představuje výtvarnou tvorbu legendární dvojice

Dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr nebyla zdaleka výjimečná jen hudebním talentem a schopností bavit. Oba totiž měli i výtvarné nadání. Dokazuje to výstava, která byla dnes otevřena v pražském Hollaru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Suchý a Jiří Šlitr

Jiří Suchý a Jiří Šlitr | Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu | Zdroj: Český rozhlas

„Návštěvníci hlavně uvidí kresby Jiřího Šlitra, které jsou vynikající. A já jsem mu vždycky záviděl jeho uvolněnou linku,“ řekl Českému rozhlasu Jiří Suchý.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výtvarném díle legendární dvojice mluvil pro Český rozhlas jeden z aktérů výstavy, Jiří Suchý

„Druhou polovinu výstavy jsem obstaral já. Většinou jsou to litografie.“ Jak totiž Jiří Suchý poznamenal, polední dobou ho baví kreslit na litografický kámen.

A právě ukázky litografií budou součástí doprovodného programu. Jiří Suchý bude 22. února s grafikem Petrem Korbelářem ukazovat, jak se litografie tiskne.

„To je záležitost pana Korbeláře, který je mistr v přenášení kreseb na papír. To je obrovská procedura,“ poznamenal Jiří Suchý. „Podívaná to bude. Když jsem to viděl poprvé, tak jsem žasl.“

Šlitra a Suchého seznámil Miroslav Horníček. V roce 1957 – to ještě vystupovali v pražské Redutě – začal Šlitr psát hudbu na Suchého texty. Z této spolupráce vznikla ohromná spousta písniček, které získaly neobyčejnou popularitu a z nichž mnohé zlidověly.

Hereckými partnery se však S+Š stali až v roce 1962, kdy spolu vystoupili na prknech Semaforu ve hře Jonáš a tingl-tangl.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme