Centrální evidence účtů dostala od vlády zelenou, fungovat by mohla v roce 2018

Nový centrální registr účtů by mohl začít fungovat za půldruhého roku. Dnes ho schválila vláda jako nástroj boje proti daňovým únikům. Bude shromažďovat údaje o účtech fyzických a právnických osob vedených u bank a záložen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lupa, investigace, kalkulačka, kancelář, účty

lupa, investigace, kalkulačka, kancelář, účty | Foto: Fotobanka stock.xchng

Návrh zákona počítá s tím, že evidenci účtů bude spravovat Česká národní banka a data v ní budou minimálně denně aktualizována. Údaje nebudou obsahovat zůstatky peněz na účtech.

Zřízení podobného systému doporučuje nová směrnice EU a v současné době ho má v návrhu tzv. protiteroristického balíčku Evropská komise.

Přehrát

00:00 / 00:00

Principy centrálního registr účtů představila náměstkyně ministra financí Alena Schillerová a své obavy ze zneužití vyjádřil Radomil Bábek, předseda Asociace podnikatelů a manažerů

„Informace v registru budou velmi základní. Budou se evidovat základní identifikační údaje o majiteli, a to jak o fyzických, tak právnických osobách. A samozřejmě o těch, kteří mají dispoziční právo k účtu,“ řekla náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.

Podle ní by mělo jít o nástroj, který umožní do 24 hodin zjistit, ve které bance má případně sledovaná osoba účet. Případný dotaz by tak mohl být směrován na jediné místo.

„Žádat o tyto informace mohou pouze orgány, které už dnes mají ve speciálních zákonech prolomené bankovní tajemství. Například orgány finanční a celní správy, orgány činné v trestním řízení. To znamená, nerozšiřuje se okruh osob, které by získaly průlom do bankovního tajemství,“ zdůraznila Alena Schillerová.

Kritici přesto upozorňují na riziko úniku dat - a například ODS označuje tento záměr za nebezpečný útok na soukromí poctivých lidí.

Podle Schillerové však přístup do systému bude mít jen omezený počet lidí a správcem bude ze zákona Česká národní banka. „Bezpečnostní kritéria a standardy jsou nastaveny velmi přísně už dnes.“

Jak také Schillerová zdůraznila, autoři návrhu pracovali se všemi připomínkami Úřadu na ochranu osobních údajů.

Samotný registr sice za nebezpečný nepovažuje Radomil Bábek, předseda Asociace podnikatelů a manažerů, obává se však případného postupného omezování svobod občanů.

„Postupně se do registru začnou přidávat další funkce, ani si toho nevšimneme. Kromě toho nám brzy možná začnou s podobnou argumentační logikou sledovat maily, atd.“

„Vždycky je velké nebezpečí, jestliže začnete shromažďovat data, údaje, lidi na jednom místě,“ obává se Bábek případného zneužití státní mocí.

„Jediná data, která se nedají zneužít, jsou data, která nikam neuložíte,“ shrnul lakonicky své obavy Radomil Bábek, předseda Asociace podnikatelů a manažerů.

Milan Kopp, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme