UJAK neuspěl se žádostmi o nové akreditace magisterské speciální pedagogiky

Soukromá Univerzita Jana Amose Komenského (UJAK) nedostala novou akreditaci pro dva magisterské obory speciální pedagogiky. Oprávnění zamítla Akreditační komise. Škole vyčítá špatné personální zabezpečení, nedostatečný výzkum a nekvalitní výuku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Univerzita Jana Amose Komenského Praha

Univerzita Jana Amose Komenského Praha | Foto: Filip Jandourek

Oba obory podle Akreditační komise vyučuje řada interních profesorů a docentů ve vysokém důchodovém věku, naopak prý chybí dostatek mladších interních pedagogů.

Komise také tvrdí, že katedra speciální pedagogiky nebyla za posledních pět let nositelem žádného odpovídajícího vědeckého grantu nebo projektu.

Univerzita s tím nesouhlasí. Namítá například, že personál posílila a působí na ní řada odborníků z veřejných škol. Komise prý vystupuje proti UJAK zaujatě.

„Jsme přesvědčeni o tom, že Akreditační komise si stanovila některá nesmyslná kritéria, která nemají oporu ani ve vysokoškolském zákoně, a tato kritéria uplatňuje prakticky jenom na nás a nikoliv na další školy,“ říká mluvčí školy Jan Červenka.

UJAK chce proto vše řešit soudní cestou. Rozhodnutí Akreditační komise ještě musí posoudit ministerstvo školství.

Kauza Univerzita Jana Amose Komenského (UJAK) | Foto: Český rozhlas

ČTK, Monika Klementová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme