ČNB posunula konec režimu intervencí do první poloviny roku 2017

Bankovní rada ČNB dnes konstatovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než v roce 2017. Jako pravděpodobné vidí ukončení kurzového závazku v první polovině příštího roku. Na tiskové konferenci po jednání rady o tom informoval guvernér ČNB Miroslav Singer.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer | Foto: Filip Jandourek

Dosud centrální bankéři hovořili o tom, že režim intervencí neopustí dříve než kolem konce roku 2016.

Důvodem posunutí závazku je vývoj inflace., která se stále nachází pod dvouprocentním inflačním cílem ČNB.

Podle dnes zveřejněné prognózy dojde k udržitelnému plnění inflačního cíle v průběhu prvního pololetí 2017. Prognóza zároveň předpokládá stabilitu tržních úrokových sazeb na stávající velmi nízké úrovni. V roce 2017 pak odhady ČNB počítají s nárůstem tržních úrokových sazeb.

"S ohledem na uvedené skutečnosti lze nyní vyloučit ukončení závazku dříve, než ho předpokládá prognóza, tedy začátkem roku 2017," uvedl dnes Singer. Dodal, že potřeba udržovat měnové podmínky uvolněné přinejmenším v dosavadním rozsahu tak přetrvává.

Centrální bankéři tak podle něj diskutovali i o možném zavedení záporných úrokových sazeb. "Naše měnové podmínky mírně přitvrzují kvůli uvolňování měnové politiky Evropské centrální banky. Debatovali jsme využití úrokové míry, ale nejsem schopen nyní říci něco více jiného," zmínil Singer.

Úrokové sazby ČNB opět nechala na historických minimech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme