Americké velvyslanectví je šokované propuštěním Libanonce Fajáda z vazby

Velvyslanectví Spojených států v Praze ostře reagovalo na propuštění Libanonce Alího Fajáda z české vazby. Důvodem je to, že u amerického federálního soudu je obžalován ze závažných činů. Jeho vydání do USA ale nepovolil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní dodávka opouští areál pražské pankrácké věznice, kde média čekala na odjezd Libanonce Alího Fajáda

Policejní dodávka opouští areál pražské pankrácké věznice, kde média čekala na odjezd Libanonce Alího Fajáda | Zdroj: ČTK

„Jsme šokováni rozhodnutím české vlády propustit Alího Fajáda a Chalída Marábího. Tito muži čelí u amerického federálního soudu obžalobě z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády, dále z pokusu získat, přepravit a použít protiletadlové střely a z pokusu poskytnout materiální podporu teroristické organizaci,“ uvedlo v prohlášení americké velvyslanectví.

Připomnělo zároveň, že pražský vrchní soud se případem obou mužů zabýval a souhlasil s tím, že můžou být vydáni do Spojených států.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauze mluvili předseda sněmovní komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství Bohuslav Chalupa (ANO) a Marek Ženíšek (TOP 09) z poslaneckého výboru pro obranu

„Neexistuje žádné ospravedlnění toho, že tyto nebezpečné osoby byly propuštěny. Vážně tím utrpí spolupráce orgánů činných v trestním řízení našich dvou zemí a pouze to povzbudí zločinecké skupiny a teroristy po celém světě,“ reagovalo na Fajádovo propuštění americké velvyslanectví.

Propuštění Fajáda a Marábího se podle mluvčího amerického ministerstva zahraničí Johna Kirbyho může odrazit i na vzájemných vztazích Spojených států a České republiky.

„Je zcela zjevné, že rozhodnutí české vlády nepomůže zlepšit vzájemné vztahy,“ uvedl pro Český rozhlas Kirby.

Pelikán: Fajáda jsem nevydal na základě důkazů i informací zpravodajců

Číst článek

Ministra Pelikána se podle ČTK v této záležitosti zastal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj postupoval v souladu s českými zákony. Naši partneři by to měli respektovat, uvedl Sobotka v reakci na kritiku Američanů.

V médiích se spekuluje, že Fajád měl být vyměněn za pětici Čechů, kteří byli loni uneseni v Libanonu a začátkem týdne propuštěni. Odpoledne přiletěli vládním speciálem do Prahy.

Neomluvitelné selhání, míní Alexandr Vondra

„Tento amatérský a diletantský přístup zpravodajských služeb a vlády způsobí to, že 5, možná 10 let nebudou české zpravodajské služby brány vůbec vážně,“ obává se bývalý velvyslanec ve Spojených státech a také bývalý ministr zahraničí za ODS Alexandr Vondra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přístup českých zpravodajských služeb považuje v této kauze za diletantský bývalý velvyslanec ve Spojených státech a také bývalý ministr zahraničí za ODS Alexandr Vondra

„Nechat se vlákat do léčky agenty Hizballáhu a pak je vyměnit za dva reálné agenty Hizballáhu a propustit je na svobodu a nevydat je do USA, to je tragické, neomluvitelné selhání.“

„Jestliže destabilizace zpravodajských služeb byla zahájena akcí ÚOOZ někdy před dvěma a půl rokem, tak teď sklízíme to šílené ovoce,“ míní Vondra. „A já si myslím, že tady budou muset padat hlavy.

„Toto je věc, kdy by měli okamžitě odstoupit dva dotyční ředitelé zpravodajských služeb a příslušní ministři v civilizované zemi,“ řekl Českému rozhlasu Alexandr Vondra.

Letadlo s pěticí Čechů pohřešovaných v Libanonu přistálo v Praze

Číst článek

K obchodníku Fajádovi, jehož vydání požadovaly Spojené státy, neboť ho podezírají z nelegálního prodeje drog, zbraní a podpory terorismu, se pak přímo přihlásila libanonská tajná služba NNA | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Lenka Kabrhelová, ČRo, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme