V počtu zhoubných nádorů je Plzeňský kraj stále první v České republice

4. únor 2016

Čtvrtý únor je Světovým dnem boje proti rakovině. Má připomenout, jak závažné a časté toto onemocnění je a jak důležitá je prevence. Zásadní je právě pro obyvatele Plzeňského kraje, ti se totiž potýkají se zhoubnými nádory nejvíce v celém Česku.

Plzeňský kraj ve smutné statistice ohledně výskytu zhoubných nádorů v republice vede a český průměr převyšuje kromě rakoviny mozku, štítné žlázy, prostaty a dělohy u všech ostatních nádorů.

Plzeňská onkologie je nejzatíženější v Česku, každý den tam průměrně přichází dvanáct nových pacientů se zhoubným nádorem. Celkově je to kolem tří tisíc pacientů ročně. Dobře si nevede ani Česká republika jako taková. Patří totiž k zemím s největší zátěží onkologickými onemocněními nejen v Evropě, ale i ve světě. Příznivou zprávou ovšem je, že úmrtnost na rakovinu klesá, a to v posledních letech o více než procento ročně. Za sedm let se počet úmrtí snížil o 1500.

Lékaři stále zdůrazňují prevenci a počet lidí, kteří chodí na preventivní prohlídky, se skutečně zvyšuje. Zdravotní pojišťovny totiž začaly své klienty obesílat dopisy s pozvánkami k prohlídce. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna pozve letos na prevenci milion lidí. Obešle klienty, kteří mají na preventivní onkologické vyšetření nárok, ale v uplynulých čtyřech letech na něm nebyli. Díky zvacím dopisům se už zvýšila docházka například na kolorektální screening, a to o 26 procent.

Logo

Den proti rakovině připomíná nejen samotnou problematiku onemocnění rakovinou, ale také charitativní projekty, které nemocným pomáhají. V České republice je to například projekt Dobří andělé.


Stát se Dobrým andělem není složité, stačí se zaregistrovat na stránkách www.dobryandel.cz a začít přispívat.

Dobrým andělem je člověk přispívající na pomoc rodinám, které se kvůli nemoci ocitly ve finanční tísni. Aktuálně Dobří andělé pomáhají zhruba sedmi stovkám rodin v celém Česku, z toho čtyřicet jich je v Plzeňském kraji. Převážně se jedná o nemocné děti.

V Česku je ročně u 350 dětí diagnostikováno onkologické onemocnění a o finanční pomoc Dobrých andělů zažádá asi 240 z nich, potažmo jejich rodičů. Často se totiž stává, že v případě závažné diagnózy musí jeden z rodičů opustit ze dne na den zaměstnání, aby mohl být nemocnému dítěti na blízku. Příjmy rodiny tak klesnou, zatímco výdaje spojené s léčbou naopak rostou.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio