Dárci v Londýně slíbili rekordní částku na pomoc syrským uprchlíkům

Londýnská dárcovská konference pro Sýrii se stala nejúspěšnější akcí svého druhu v historii. Účastníci slíbili, že na pomoc syrským uprchlíkům vyčlení přes 10 miliard dolarů, z toho šest miliard by mělo dorazit už v letošním roce.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron a generální tajemník OSN Pan Ki-mun na londýnské dárcovské konferenci pro Sýrii

Britský premiér David Cameron a generální tajemník OSN Pan Ki-mun na londýnské dárcovské konferenci pro Sýrii | Zdroj: Reuters

Podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna mezinárodní společenství ještě nikdy nevybralo tolik peněz během jediného dne na jednu konkrétní humanitární krizi.

Korejský diplomat označil londýnskou konferenci za velký úspěch. Její účastníci prý nechtějí jen zmírnit každodenní utrpení syrských uprchlíků, ale také jim vrátit naději.

Je ovšem třeba připomenout, že přísliby pomoci na dárcovských konferencích se ne vždy přetavily v konkrétní činy. Z dohodnuté částky pro Sýrii na loňský rok se například dosud sešlo jen 43 procent.

Podle britského premiéra Davida Camerona jen samotná humanitární pomoc nestačí. Běženci si podle něj potřebují rovněž obnovit důstojnost, a to díky zaměstnání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dárcovskou konferenci pro Sýrii celý den přímo na místě sledoval zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek

V zemích sousedících se Sýrií má se zahraniční pomocí vzniknout 1,1 milionu pracovních míst. Právě na jejich vytvoření poskytne Evropská investiční banka pětiletou půjčku ve výši 12,5 miliardy eur.

Turecká vláda už před pár dny liberalizovala přístup Syřanů na pracovní trh. Chce totiž, aby jich mnohem více pracovalo legálně, nikoliv v šedém sektoru. Turecký premiér Ahmet Davutoglu v Londýně vyzdvihl, co dalšího už teď jeho země pro Syřany dělá:

„Mladík, který má doklad o tom, že pochází ze Sýrie, se může automaticky zapsat na libovolnou univerzitu. Jeho turecký vrstevník přitom musí složit zkoušky. Syřané mají také nárok na ošetření v jakékoli turecké nemocnici. Turci ale musejí předkládat dodatečná potvrzení.“

V Turecku žije skoro 2,5 milionu syrských uprchlíků, v Libanonu milion a v Jordánsku oficiálně 640 tisíc. Například Jordánsko dává na přímou a nepřímou pomoc běžencům 25 procent rozpočtu. Jak uvedl král Abdalláh, jordánská společnost se blíží bodu varu.

Česká pomoc

Do škol by se také měly vrátit statisíce syrských dětí a mladistvých. Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD jde o důležitý závazek.

„Nechceme, aby v těchto uprchlických táborech vyrostla nová ztracená generace. Takže Česká republika už loni zaměřila svou pomoc i tímto směrem a chceme v tom pokračovat i v nadcházejícím období,“ dodal.

Česko dá v letošním roce na pomoc Sýrii minimálně 170 milionů korun, což je vůbec nejvíc ze zemí visegrádské čtyřky. Suma prý navíc nemusí být konečná, záležet bude na vývoji státního rozpočtu.

„Především jsme dárce, který je dárcem soustavným. Naše projekty jsou dlouhodobé, pracujeme na pomoci syrským uprchlíkům už řadu let. Financujeme i neziskové organizace, které tam přímo na místě pomáhají,“ upozornil Sobotka.

Český příspěvek se týká například poskytování zdravotnické pomoci. „Budeme pokračovat v programu Medevac pro syrské uprchlíky v Jordánsku. Jednak přímo na místě budou léčit naši lékaři, jednak umožníme také léčení v českých nemocnicích. Budeme podporovat zlepšování života v uprchlických táborech. Budeme podporovat možnosti vzdělávání pro syrské uprchlíky a jejich děti. A budeme také pokračovat v programu nové elity pro Sýrii tak, aby syrští studenti mohli získat vysokoškolské vzdělání v České republice,“ přiblížil premiér.

Česko je podle něj rovněž připraveno využít skutečnosti, že v Damašku stále funguje česká ambasáda, a koordinovat humanitární pomoc Evropské unie přímo v Sýrii, primárně v oblastech kontrolovaných Asadovým režimem, pokud to půjde.

Ostrá slova

Na dárcovské konferenci zazněly i výroky ohledně politického a vojenského řešení syrského konfliktu. Turecký premiér Davutoglu například ostře prohlásil, že ofenzíva syrských vládních sil spolu s ruským bombardováním spustily novou uprchlickou vlnu, která se valí směrem k turecké hranici.

Turecký premiér nejprve mluvil o počtu 70 tisíc lidí, pak číslo ještě zvýšil. Davutoglu obvinil Asadův režim ze středověkých praktik a za snahy vyhladovět obyvatelstvo v obležených oblastech, což potvrdily i nevládní organizace, které se konference účastnily.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme