Libanonec Fajád odletěl do Bejrútu, potvrdil jeho právník

Propuštěný Libanonec Alí Fajád přiletěl ve čtvrtek večer do Libanonu. Českému rozhlasu to potvrdil jeho právník Vladimír Řičica. Fajád a druhý propuštěný Chalíd Marábí podle něj letěli do hlavního města Bejrútu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K obchodníku Fajádovi, jehož vydání požadovaly Spojené státy, neboť ho podezírají z nelegálního prodeje drog, zbraní a podpory terorismu, se pak přímo přihlásila libanonská tajná služba NNA

K obchodníku Fajádovi, jehož vydání požadovaly Spojené státy, neboť ho podezírají z nelegálního prodeje drog, zbraní a podpory terorismu, se pak přímo přihlásila libanonská tajná služba NNA | Zdroj: ČTK

„Mám potvrzeno, že letadlo s panem Fajádem a panem Marábím přistálo v Bejrútu ve 22.15 místního času,“ řekl Českému rozhlasu Fajádův právník Vladimír Řičica.

Alího Fajáda a Chalída Marábího včera propustil z vazby Městský soud v Praze poté, co ministr spravedlnosti Robert Pelikán nepovolil jejich vydání do Spojených států.

Muži čelí u amerického federálního soudu obžalobě z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády, dále z pokusu získat, přepravit a použít protiletadlové střely a z pokusu poskytnout materiální podporu teroristické organizaci.

Média spekulují, že Fajád měl být vyměněn za pětici Čechů, kteří byli loni uneseni v Libanonu, začátkem týdne propuštěni a kteří včera odpoledne přiletěli vládním speciálem do Prahy. Ministerstvo spravedlnosti ale nechtělo tyto spekulace komentovat.

Letadlo s pěticí Čechů pohřešovaných v Libanonu přistálo v Praze

Číst článek

Propuštění obou mužů už také ostře kritizovalo velvyslanectví Spojených států v Praze. Rozhodnutím české vlády byli Američané doslova šokováni.

„Neexistuje žádné ospravedlnění toho, že tyto nebezpečné osoby byly propuštěny. Vážně tím utrpí spolupráce orgánů činných v trestním řízení našich dvou zemí a pouze to povzbudí zločinecké skupiny a teroristy po celém světě,“ reagovalo na Fajádovo propuštění americké velvyslanectví.

Americké velvyslanectví je šokované propuštěním Libanonce Fajáda z vazby

Číst článek

Tento krok se podle mluvčího amerického ministerstva zahraničí Johna Kirbyho může odrazit i na vzájemných vztazích Spojených států a České republiky.

„Je zcela zjevné, že rozhodnutí české vlády nepomůže zlepšit vzájemné vztahy,“ uvedl pro Český rozhlas Kirby.

Ministra Pelikána se podle ČTK v této záležitosti zastal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj postupoval v souladu s českými zákony. Naši partneři by to měli respektovat, uvedl Sobotka v reakci na kritiku Američanů.

Pelikán: Fajáda jsem nevydal na základě důkazů i informací zpravodajců

Číst článek

Lenka Kabrhelová, ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme