Nová učebnice angličtiny se zaměřuje na vinaře. A víno se používá i při výuce

Vinaři mají svoji vlastní učebnici angličtiny. Vyšla loni v Brně a podle autorů se jedná o světovou raritu. Kniha, o kterou je prý zájem i v zahraničí, se využívá i při speciálních kurzech pro vinaře. Ty jsou zvláštní tím, že u nich nechybí ani to, o čem se mluví, tedy víno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklenička, víno, ochutnávka vín (ilustrační foto)

Sklenička, víno, ochutnávka vín (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Hodina angličtiny pro vinaře hned na první pohled vypadá zábavněji než klasické lekce, které si většina lidí pamatuje ze školních lavic. Před každým účastníkem stojí čtyři sklenice s vínem, připravené na ochutnávku.

„Dnes budeme mít dva ryzlinky z Německa, jeden polosuchý z Nového Zélandu a jeden z nejlepších českých ryzlinků, který pochází z Popic,“ říká anglicky lektor.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové učebnici angličtiny pro vinaře a o lekcích, kde se používá, natáčela redaktorka Martina Kovaříková

Tím je Australan Mike Mazey, jeden ze spoluautorů učebnice WineWords.

Účastnice lekce Vladimíra říká, že víno na hodinách ochutnávají běžně. „Já bych řekla, že tak tři, čtyři vzorky,“ přibližuje.

Kromě toho, že se učí anglicky, se tak lidé zároveň učí i o víně. „Pro milovníky je to komplexní zážitek. Jednak mají knížku před sebou a jednak to můžou hned aplikovat. No a pro nás je to zase na vnímání vůní, chutí a hned převedení do anglického jazyka,“ dodává Vladimíra.

Celá lekce však není pouze o pití vína, ochutnávky se střídají s četbou z knihy a hodinu doplňují videa, která autoři učebnice natočili jako doplněk k jednotlivým tématům.

Samotná učebnice se podle spoluautorky a vydavatelky Pavlíny Megové velice liší od klasických studijních textů.

„My jsme se rozhodli, že to nebude úplně obyčejná učebnice pouze s anglickou terminologií, ale že bude obsahovat aktuální a nejzajímavější informace ze světa vína,“ říká.

Společně s fotografy a kameramany autoři navštívili nejlepší evropská vinařství, natočili spoustu rozhovorů se světovými výrobci a pořídili stovky fotografií. Tak nakonec vznikla učebnice o více než pětiset stránkách.

Záklopka, etiketa, ročník...

„Kniha je na trhu třetí měsíc, druhého listopadu jsme měli v Brně křest a řekla bych, že je o ni poměrně velký zájem,“ podotýká Megová.

Zájem o učebnici je prý i v cizině. „Máme prodeje do Japonska, do Spojených států, do Velké Británie, prodeje do Číny, Francie, Německa, Rakouska, Slovenska. U nás se samozřejmě prodává také, ale zatím méně,“ doplňuje Megová.

Podle dalšího z autorů Vladimíra Moškvana chyběla podobná učebnice na trhu už spoustu let.

„Já bych se ještě vrátil do doby před 25 lety. V té době se začínal rozvíjet export třeba do zemí, jako je Anglie. Shodou okolností já jsem u této záležitosti byl a vzpomínám si, že právě největším problémem bylo pojmenovat základní věci, jako třeba záklopka, etiketa, ročník, napsat něco o víně tak, aby to bylo přijatelné pro západní zákazníky,“ říká Moškvan.

Kniha není určená pouze pro lekce ve školách, ale dobře by měla posloužit i samoukům.

ČRo, Martina Kovaříková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme