Jedinečné pouto stromu s člověkem existuje, potvrzuje dendrolog

4. únor 2016

Někteří biologové už řadu let tvrdí, že rostliny a živočichové mají mnohem více společného, než si myslíme. Například Daniel Chamovitz, izraelský biolog a ředitel Centra pro výzkum rostlin na Univerzitě v Tel Avivu tvrdí, že rostliny vidí, cítí i reagují.

Tento vědec ale není jediný, který nachází mezi živočichy a rostlinami spoustu společných znaků. To, že rostliny cítí, prokázaly například studie zkoumající chování pokojových rostlin. Zjistilo se také, že rostliny dokáží velmi citlivě reagovat na určité druhy hudby.

„Studie potvrzují, že určitá komunikace mezi dřevinami navzájem na chemické bázi je,“ uvedl v Magazínu Leonardo kurátor dřevin Botanické zahrady v Praze-Troji Tomáš Vencálek.

Existuje nepochybně i vnímání ostatních okolních organismů, ale výzkumy v této oblasti nejsou ještě tak daleko, aby bylo možné to s určitostí potvrdit. „Myšlenka, že nás rostlina vnímá ale platí, protože je to živý organismus, stejně jako my.“

Toto vnímání ale probíhá pravděpodobně na chemických a fyzikálních základech, dodal dendrolog.

Sám člověk má se stromy unikátní vztah. „Stromy jsou s člověkem spjaty dlouhou dobu, ať jde o spojitost kulturní nebo jinou,“ potvrdil expert.

„O energii v případě stromů určitě mluvit můžeme. Každý živý organismus energii vydává. A citlivější a vnímavější osoby tuto energii ze stromu cítí nebo ji mohou nějak vstřebávat. Myslím, že každého člověka přítomnost stromu, i když si to neumí vysvětlit proč, potěší nebo mu dodá příjemnou energii.“

Jako příklad uvedl Vencálek sitauci ve městech. „Je obrovský rozdíl, když si v horkém létě sednete pod slunečník, kde se stejně vzduch skoro nehne, a když si sednete pod velký listnatý strom.“

Tyto ekologické faktory, ať už je to vlhkost nebo jen stín, který strom vrhá, dokáží daleko komfotněji předají člověku pocit stínu, než umělý prostředek.

I proto je třeba kácet stromy s rozvahou, vždy předtím zvážit, jestli je takový postup nutný.

„Ptejme se, jestli není možný jiný způsob ošetření, například odstranit větev nebo udělat vazbu. Dřeviny se, na rozdíl od nás živočichů, daleko lépe vyrovnávají s mechanickým poškozením,“ připomněl výjimečnost stromů Tomáš Vencálek.

autoři: mše , oci
Spustit audio