Ruské nálety v Sýrii podle šéfa NATO poškozují mírová jednání

Zesílení ruských náletů v Sýrii podkopává podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga snahu o mírové řešení konfliktu. Ruské letectvo podle něj útočí zejména na cíle protivládních rebelů. Moskva kritiku svého postupu odmítá - neustále prý vyvíjí úsilí v zájmu mírového a politického urovnání v Sýrii. Aktuálně syrská armáda a ruské letectvo intenzivně útočí u jihosyrského Dará a severosyrského města Halab.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg před schůzkou ministrů zahraničí zemí aliance v Bruselu

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg před schůzkou ministrů zahraničí zemí aliance v Bruselu | Zdroj: Reuters

Podle zpráv, které dnes přišly ze Sýrie, dobyla armáda s pomocí ruského letectva a spojeneckého libanonského Hizballáhu vesnici Atmán ležící dva kilometry od jihosyrského města Dará. Atmán byl dosud v rukou opozice.

V minulých dnech se armádě podařilo získat také strategicky významné lokality u Halabu, který leží na severu země a z poloviny jej ovládá opozice a z poloviny armáda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko-turecké rozepře ohledně syrského konfliktu a stále ostřejší rétoriku obou zemí komentoval analytik Českého rozhlasu Milan Slezák

Podle syrské organizace ochránců lidských práv (SOHR), kteří situaci monitorují z Británie, podniklo ruské letectvo v minulých 48 hodinách 80 náletů. Syrská armáda prý chce dobýt okolí Dará, tedy oblast, kde v roce 2011 začaly protesty proti Damašku.

Město Dará je střediskem stejnojmenné provincie, jejíž velkou část má ve svých rukou radikální fronta An-Nusra napojená na Al-Káidu.

Desetitisíce uprchlíků u hranic s Tureckem

Kvůli bojům u Halabu se vydaly na sever desetitisíce uprchlíků. Hromadí se u hraničního přechodu Kilis, ale Turecko dnes nikomu nedovolilo hranici překročit. Syrské armádní zdroje tvrdí, že vojsko se v nejbližších dnech pokusí obklíčit Halab ze západu.

Podle zdroje agentury Reuters jsou do bojů zapojeni také íránští bojovníci a na místě je generál Kásem Solejmání, který velí jednotce Kuds, jež patří k íránským revolučním gardám.

Turecko zřejmě připravuje invazi do Sýrie, tvrdí Rusko. Ankara nařčení odmítá

Číst článek

Eskalaci bojů v Sýrii tento týden kritizoval generální tajemník OSN Pan Ki-mun a jednali o ní ministři zahraničí USA a Ruska.

Zmocněnec Spojených národů Staffan de Mistura ve středu přerušil mírové rozhovory mezi syrskou vládou a opozicí do 25. února.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme