Česko zakáže cigarety s příchutí, na krabičkách budou nově varovné obrázky

Kuřáci se nově kromě varovných nápisů na cigaretových krabičkách setkají i s varovnými obrázky a informacemi o odvykání kouření. A to od 20. května. Změnu označování přináší novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obrazová zdravotní varování na krabičkách cigaret

Obrazová zdravotní varování na krabičkách cigaret | Foto: Ministerstvo zemědělství ČR

„Jde nám především o větší informovanost lidí o škodlivých účincích kouření. Pomohou tomu i nová varování na cigaretách, kdy 65 procent přední a zadní strany krabičky bude obsahovat zdravotní varování před škodlivostí kouření,“ komentuje novinku ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Vyhláška obsahuje i seznam konkrétních obrázků, určených na krabičky cigaret. Je mezi nimi například předčasně narozené dítě, zkažených chrup nebo zčernalé plíce. Celkem je obrázků 42 a jsou rozdělené do tří souborů, z nichž každý se bude používat jeden rok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko zakáže cigarety s příchutí, na krabičkách budou nově varovné obrázky

„Jsou tam třeba vyobrazení, do jakých stádii byly tkáně poškozeny právě kouřením a konzumací tabákových výrobků. Aby opravdu každý viděl reálně, a ty obrázky jsou opravdu hodně surové a hodně odpudivé, jaké dopady na jeho zdraví to může mít,“ dodává Jurečka.

Podle Lenky Štěpánkové z pražského Centra pro léčbu závislostí zahraniční výzkumy naznačují, že počet kuřáků klesne kvůli odstrašujícím obrázkům až o tři procenta.

„Samozřejmě, že větší vliv na to má ty, kteří závislí ještě nejsou, neboť ta závislost je psychosociální. Ale většinou se o něco sníží potom množství vykouřených cigaret i u těch závislých,“ naznačuje.

Poté, co zákon vstoupí v platnost, začne platit i zákaz prodeje cigaret s příchutěmi, které jsou oblíbené především mezi mladými lidmi. Výjimkou jsou jen mentolové cigarety, které na trhu zůstanou až do roku 2020.

Zákaz příchutí se nevztahuje ani například na doutníky, doutníčky nebo tabák do vodních dýmek. Staré zásoby mohou prodejci nabízet ještě tři měsíce po začátku platnosti zákona.

Krabička cigaret - vzhled po 20. 5. 2016 | Foto: Michal Jindra

Varování na tabákových výrobcích | Foto: Český rozhlas

ČRo, Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme