Poláci by měli mít v Británii stejná práva jako místní, prohlásila polská premiérka

Poláci, kteří pracují v Británii, by měli mít stejné podmínky jako Britové. Prohlásila to ve Varšavě na úvod jednání se svým britským protějškem Davidem Cameronem polská premiérka Beata Szydlová. Cameron hledá v Polsku podporu pro reformy Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron a polská premiérka Beata Szydlová

Britský premiér David Cameron a polská premiérka Beata Szydlová | Zdroj: Reuters

„Připomněla bych, že ve Velké Británii pracuje a žije víc než milion polských obyvatel. Vybrali si tuto zemi jako stálé bydliště, zvyšují jí hrubý domácí produkt, a měli by mít tedy stejné podmínky a příležitosti jako obyvatelé Velké Británie,“ řekla Szydlová.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Cameron hledá v Polsku podporu pro reformu EU. Jednání komentují zpravodaj ČRo Vít Pohanka a odborník na britské reálie Alexander Tomský

Cameron přijel do Varšavy jednat o britském návrhu reforem Evropské unie, který mimo jiné zahrnuje omezení zaměstnaneckých výhod pro cizince z EU pracující na ostrovech.

Oba politici se shodli, že ve většině dalších návrhů má Británie podporu Polska. Vládnoucí polská strana Právo a spravedlnost považuje Británii za strategického partnera, proto je pravděpodobné, že bude Cameronovým návrhům pozorně naslouchat a pravděpodobně je také na příštím summitu Evropské unie, který je plánován na 18. a 19. února, podpoří.

„Polsko-britské vztahy jsou velmi dobré, protože konzervativní polská vláda má mnoho společných zájmů s anglickými konzervativci. Problém je, že tady Cameron narazil na ideologii rovného přístupu ke všem pracovníkům v Evropské unii. A to se musí nějak obejít. A v praktické politice se dá obejít všechno,“ poznamenal odborník na britské reálie Alexander Tomský.

Milion Poláků v zahraničí

Zpravodaj ČRo ve Varšavě Vít Pohanka navíc předpokládá, že pokud strana Právo a spravedlnost se svým tlakem na britskou vládu neuspěje, tak to pro ni nebude až tak velká tragédie.

„Poláci potřebují na Západě hlavně pracovat. Těch, kteří nějakým způsobem využívají nebo dokonce zneužívají sociální systém, ať už v Británii nebo v Německu či ve Švédsku, je podle průzkumů minimum. Ztrátou jejich podpory by vláda neměla nijak výrazně utrpět,“ poznamenal Pohanka.

Tomský navíc zdůrazňuje, že polská vláda není nadšená ohromným úbytkem mladé generace. „Ona prakticky ztratila celou generaci. A chce řešit tak, že zvýší podporu na děti, které žijí v Polsku, a tím pádem by ten problém zmizel,“ doplňuje Tomský.

Polská vláda je navíc v poslední době velmi podezíravé vůči bruselské byrokracii, a v tom se právě shoduje s britskými euroskeptiky. „Polsko podobně jako Británie chce jinou, flexibilnější Evropskou unii, a proto je pravděpodobné, že návrhy premiéra Camerona spíš podpoří, než ne,“ dodává zpravodaj ČRo ve Varšavě.

ČRo, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme