Čeští futsalisté vstupují do evropského šampionátu. První překážkou je Ázerbájdžán

České fotbalisty čeká mistrovství Evropy až za čtyři měsíce ve Francii. Ale jejich kolegům, co hrají v pěti a pod střechou, začíná evropský šampionát už dnes. Česká futsalová reprezentace turnaj zahájí klíčovým duelem o postup ze skupiny - a proti týmu, který rozhodně nemůžeme označit za národní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Neumann, trenér futsalové reprezentace, jede s týmem na Euro dva měsíce po mozkové mrtvici

Tomáš Neumann, trenér futsalové reprezentace, jede s týmem na Euro dva měsíce po mozkové mrtvici | Foto: O Zlámalvxvxtw

Svého dnešního soupeře Češi v halové odnoži fotbalu poráželi, kdy si vzpomněli. Výsledek 10:2 je dokonce dodnes rekordní porážkou Ázerbájdžánu.

Přehrát

00:00 / 00:00

S trenérem české futsalové reprezentace před zahájením ME mluvil reportér ČRo Jan Kaliba

V tomto zápase před dvaceti lety nastoupil i současný reprezentační trenér Tomáš Neumann, jenže to ještě hrál opravdu proti Ázerbájdžáncům. Teď čeká české futsalisty v Bělehradě úplně jinak tvořené mužstvo.

„Jak já říkám 'Brazilbejdžán'. V kádru mají šest Brazilců, kteří neslezou z placu a jsou to profíci,“ tím míní Tomáš Neumann i to, že pochopitelně nejde o žádné přistěhovalce z Brazílie, kteří si až ve své nové vlasti vzpomněli, že vlastně umějí hrát futsal a chtějí v něm reprezentovat.

Naopak, jde o řízenou sportovní migraci, Ázerbájdžán si své Brazilce vybírá a hýčká už delší dobu a zcela záměrně.

Trenér futsalistů Neumann riskuje. Dva měsíce po mrtvici jede na Euro

Číst článek

„Velice těžko se s tím bojuje. Získat u nás občanství je velice těžká věc - člověk tady musí pět let bydlet, pracovat a teprve poté si o něj může zažádat. To Ázerbájdžán, Kazachstán nebo Rusko jsou prostě země neomezených možností, kde jde získat občanství ze dne na den,“ říká kouč české reprezentace.

Děje se to ale za různých okolností samozřejmě i v jiných zemích a sportech. Klasickým příkladem je třeba přerod atletického mistra světa z Keňana Cherona v Katařana Shaheena. Taky český sport měl a má své dodatečně počeštěné reprezentanty jako třeba házenkáře Radčenka nebo teď basketbalistu Schilba. Ovšem do futsalu by kouč národního týmu Neumann tuhle módu zaváděl nerad.

„Já s tím nesouhlasím. Já jsem Čech a myslím si, že za českou reprezentaci by měli hrát Češi a nikdo jiný. V tomhle jsem patriot, a pokud budu u nároďáku, tak za něj budou hrát Češi,“ dodává Neumann.

To bude platit i dnes, kdy český tým od 21.00 nastoupí proti Brazilci prošpikovanému Ázerbájdžánu - v té samé bělehradské hale, kde v roce 2013 čeští rodáci dobyli tenisový Davisův pohár.

Jan Kaliba, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme