V Rusku zvýší daň na nezdravé potraviny, lidé podle vlády jedí nezdravě

Rusové si za potraviny budou muset připlatit. Zdražení ale tentokrát nebude důsledkem ruského embarga na západní potraviny, ale starostmi vlády o zdraví národa, který prý jí hodně nezdravě. Vláda se chystá zvýšit spotřební daň na potraviny a nápoje, které neprospívají zdraví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Už za pár týdnů budou Rusové za potraviny platit více

Už za pár týdnů budou Rusové za potraviny platit více | Zdroj: Reuters

Vláda v současné době připravuje seznam nezdravých potravin, které zatíží vysokou spotřební daní.

Uvažuje se o 30procentní dani, která se promítne do téměř všech potravin. Především by mělo jít o palmový olej, cukr, sycené nealkoholické nápoje a chipsy.

Palmový olej začali ruští potravináři ve velkém používat po zavedení evropského embarga, aby zamezili rychlému růstu cen v důsledku nákupu drahého oleje a také po propadu rublu.

„Důsledkem je, že se tvrdé sýry nedají jíst, protože z nich vytéká palmový olej, který navíc není ani moc chutný,“ říká moskevský zpravodaj Martin Dorazín.

Zvýšení spotřební daně není motivováno pouze obezitou. Ruský spotřebitelský trh je ve velké krizi. Za poslední dva roky klesla koupěschopnost Rusů nejméně o polovinu.

Návrh, který podporuje prezident Vladimír Putin, zřejmě bude schválen a začne platit za několik týdnů.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme