Všechno to začalo ve sklepě s kredencí... Jiří Fero Burda mluví o vzniku divadla Sklep

Dlouhých 45 let baví diváky i samo sebe divadlo Sklep. Jeho herci zažili podle slov jednoho z nejstarších členů Jiřího Fera Burdy mraky veselých i méně veselých příběhů. A na založení vzpomíná, jako by tomu bylo včera.

A jaké byly začátky divadla Sklep? Prý velmi skromné, jak potvrzuje Jiří Fero Burda. „To nám bylo asi 15 let,“ popisuje. „Představte si místnost tři krát čtyři metry se sklepním okýnkem a kredencí jako pódiem. Před ní sedělo 40 lidí,“ nastiňuje v rozhovoru s moderátorem Štěpánem Pokorným.

Legendární Besídka se podle něj osvědčila především formou. „Každý si vybere to svoje – buď scénky nebo písničky. Dohromady to vytvoří zvláštní bublinu,“ přibližuje. Navíc připomíná, že soubor divadla Sklep nehraje neustále to samé, představení se každý rok mění. „V lednu vybereme nejlepší nosné věci, které tvoří vystoupení daného roku,“ popisuje Jiří Fero Burda.

Velké spory nad obsahem Besídky se nekonají. „Jak stárneme, ostny se otupují,“ míní. Hlavním úkolem totiž zůstává pobavení publika.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio