Další skupina křesťanských uprchlíků z Iráku dorazila do střediska Okrouhlík

Do Česka dnes přiletěla druhá skupina křesťanských uprchlíků z Iráku. Jde o čtyři rodiny čítající celkem 17 lidí, z toho devět dětí. Z pražského Letiště Václava Havla je autobus převezl do ubytovny Okrouhlík poblíž Jihlavy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příjezd druhé skupiny iráckých křesťanů do Okrouhlíku u Jihlavy

Příjezd druhé skupiny iráckých křesťanů do Okrouhlíku u Jihlavy | Foto: Michal Malý

Skupina uprchlíků dnes absolvovala únavnou, asi šestnáctihodinovou cestu z Libanonu. Do Okrouhlíku dorazila kolem 18. hodiny.

Tam už na ně čekalo deset iráckých křesťanů, kteří do země přiletěli 24. ledna. S nově příchozími, mezi nimiž je i teprve dvouměsíční holčička, se vítali polibky a připravili pro ně také večeři.

Původně měla být skupina větší, jedna pětičlenná rodina ale měla v Libanonu problémy s doklady a do Okrouhlíku dorazí zhruba za dva týdny.

Po jejich příjezdu bude kapacita rekreačního střediska nedaleko Jihlavy naplněná, další iráčtí křesťané mířící do České republiky bude bydlet v jiných zařízeních po celé zemi.

Příjezd druhé skupiny iráckých křesťanů do Okrouhlíku u Jihlavy | Foto: Michal Malý

Celkem by do Česka v příštích týdnech mělo přesídlit celkem 153 iráckých křesťanů. Utečenci pocházejí z oblasti iráckého Mosulu, kterou obsadil takzvaný Islámský stát, před nímž uprchli. Z táborů v iráckém Irbílu odešli do Libanonu.

Iráčané na Vysočině stráví přibližně dva až tři měsíce. V Okrouhlíku se o ně starají sociální pracovníci a také se tam učí česky. Zhruba od druhého pololetí letošního roku, kdy získají v Česku azyl, se pak budou moci v Česku stěhovat za prací. Přesídlení běženců v loňském roce schválila vláda.

ČRo, Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme