„Odchovanci“ Vídně a Nagana, páteř hokejové reprezentace tvoří silný ročník 1990

Ve čtyřiadvacetičlenné nominaci hokejové reprezentace pro zápasy Euro Hockey Tour s Ruskem je hned osm hokejistů ročníku 1990. Právě hokejisté narození v roce 1990 jsou totiž v éře samostatné české reprezentace nejvíce zastoupeným ročníkem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Lev (vpravo) je jedním ze zástupců silného ročníku 1990

Jakub Lev (vpravo) je jedním ze zástupců silného ročníku 1990 | Zdroj: ČTK

Celkem prošlo mládežnickými reprezentacemi 41 hokejistů ročníku 1990 a hned 17 z nich si zahrálo i za seniorský výběr. To je v porovnání s ostatními ročníky, které můžete vidět níže v grafech, jasné prvenství.

„Když jsem začínal, tak jsme v Pardubicích byli tři. Já, Kousal a Radil. Hráli jsme spolu v juniorce i seniorském hokeji. Vyhovovalo nám to a rozuměli jsme si. Dál je to hodně individuální. Je to o tom, jak se hráč prosazuje v extralize, a od toho se odvíjí i šance v národním týmu,“ myslí si Jan Buchtele.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osm zástupců silného ročníku 1990 je v současnosti v kádru české hokejové reprezentace

On je právě jedním z těch, kteří mají v občanském průkazu napsán ročník narození 1990 a stejný letopočet najdeme i v rodném listě Jan Kováře, Pavla Francouze, Radka Gudase, Michala Jordána a dalších. Otázkou je, proč právě tenhle ten ročník je tím na talenty nejbohatším.

„Myslím, že je to dáno velkými úspěchy českého hokeje. Všechny děti začínají hrát kolem šestého roku. A v roce 1996 byla Vídeň a pak hned Nagano. Hodně dětí chtělo najednou hrát hokej. V našem ročníku byl asi velký výběr, a proto hodně hráčů uspělo i v cizině,“ předkládá svou vizi další zástupce devadesátky Jakub Lev.

Jeho slova potvrzuje i pohled do starších statistik. Například olympijské zlato vybojovala zlatá generace kolem ročníku 1971, tedy borci, kteří coby šestiletí caparti sledovali titul mistrů světa v roce 1977. Třeba právě hokejisté ročníku 1990 budou jednou takovými idoly, jako byli Reichel, Ručinský či Šlégr.

Petr Kadeřábek, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme