Geologové prezentovali na Horažďovicku průzkum pro úložiště jaderného odpadu

Na jaře začnou geologové zkoumat lokality v Česku, které jsou vytipované pro plánovanou stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu. Jednou ze sedmi oblastí je i Březový potok na Klatovsku. Jak budou geologické práce probíhat, ukazovali zájemcům pracovníci Správy úložišť radioaktivních odpadů na prezentaci v Horažďovicích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Geologické kladívko odhaluje vnitřek sopečné horniny

Geologické kladívko odhaluje vnitřek sopečné horniny | Foto: Michala Janochová

„Na vybraných místech budeme používat úderová zařízení, kterými se vybudí seismická vlna,“ vysvětluje geofyzik Josef Urík. „Potom se vlna šíří horninovým prostředím a na výstupu analyzuje.“

„Cílem všech prací je odhadnout, jak se horninový blok chová do hloubky,“ shrnuje Nikol Novotná ze Správy úložišť radioaktivních odpadů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezentaci geologů sledovala na Horažďovicku reportérka Martina Klímová

Starostové sedmi pošumavských obcí, které proti průzkumu i zvažované stavbě protestují už 13 let, na akci nedorazili. Povídání geologů si přišlo poslechnout jen pár desítek lidí.

Mezi nimi i pan Josef z Jetenovic. „Jsme z této lokality a snažíme se dělat vše pro to, aby to tady nebylo.“

Sedm pošumavských obcí na podzim podalo žalobu na stát kvůli tomu, že povolil průzkum území. Vrátily také přes 10,5 milionu korun, které dostaly na letošek jako kompenzaci za průzkum.

Teď žádají poslance, aby území bylo vyjmuto z projednávané novely atomového zákona. Že by úložiště mohlo být na Březovém potoce, se obává i paní Libuše.

„Pocházím z vesničky, o které se říká, že by byla úplně zlikvidovaná. Mám tam zahradu, mám tam ještě svou maminku. Takže bych byla nerada, kdyby se to tu stavělo.“

Zvažované lokality pro výstavbu hlubinného úložiště radioaktivního odpadu | Foto: Český rozhlas

Ani obavy lidí nebo protesty starostů ale asi průzkumu nezabrání. Technické práce v terénu, kde bude pracovat osm až deset najatých geologů, začnou v březnu a v lokalitě Březový by měly být hotové za dva měsíce.

„Celá etapa slouží k tomu, abychom dokázali lokality mezi sebou rovnocenně srovnat a na základě kritérií, včetně socioekonomických, rozhodnout o čtyřech lokalitách, kde by se následně žádalo o průzkumné území,“ říká ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů Jiří Slovák.

„Ale už i pro technické práce typu vrtání hlubokých vrtů až do hloubky tisíc metrů, abychom měli jakousi jistotu, jak geologie pokračuje dál,“ dodává Slovák.

Umístění úložiště má být jasné do roku 2025 a zprovoznění se plánuje v roce 2065.

Martina Klímová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme