Milevské maškary překonaly vlastní rekord. V průvodu byl živě Český rozhlas

6. únor 2016

Více než 150 let starou tradici udržují v Milevsku a navíc ji stále rozšiřují. Při letošním průvodu maškar, který se uskutečnil v sobotu 6. února, padl rekord v počtu masek. Atmosféru akce přenášel živě do jihočeských domácností Český rozhlas České Budějovice s moderátorem Zdeňkem Zajíčkem.

„Milevské maškary jsou velká tradice a jsme asi jediné město, které něco takového pořádá. Pokud se konají maškarní masopustní průvody jinde, jsou obvykle na menších obcích,“ říká Vladimír Šindelář, ředitel místního muzea.

Jako počátek tradice se uvádí rok 1862, ale to podle Vladimíra Šindeláře nejspíš není úplně přesné. „Už od počátku 19. století tady existoval takzvaný Bakusův průvod. Bachkus je podle mytologie bůh obžerství, dobrého jídla a pití a před masopustem se konala taková jeho obchůzka po hostincích jako poslední závan šťastného života před čtyřicetidenním půstem,“ vysvětluje.

Původní Bakusův průvod a současná podoba Milevských maškar se však liší. K průvodu se postupem desetiletí přidaly další postavy, objevovaly se nové figury a dnes jsou při akci k vidění opravdu rozmanité masky, včetně těch, které reagují na aktuální události.

Jiří Kálal, místopředseda Maškarního sdružení Milevsko, potvrzuje, že se sice stále využívají některé staré masky, ale především vznikají nové. „Například před pár lety začal jeden občan dělat masky rodinky Simpsonových. Postupně se to ale rozrostlo i na další postavičky z tohoto animovaného seriálu,“ říká. Samotný průvod je podle něj jen třešničkou na dortu, nejvíc práce dá příprava a organizace.

Ředitel muzea Vladimír Šindelář se do průvodu velice rád zapojoval, když byl malý. „Tehdy to byla velká milevská událost. Konalo se to v úterý a zčásti to posloužilo i jako záminka, abychom měli volno ve škole. Vždycky jsem měl nějaký historický kostým, protože jsem už tenkrát tíhl k historii,“ vzpomíná.

Milevské maškary a přímý přenos Českého rozhlasu České Budějovice

V historii byly však i roky, kdy maškary do ulic vůbec nevyrazily, například za první světové války. Ani po jejím skončení ale nebylo možné tradici hned obnovit. „Rázně byl proti tehdejší milevský okresní hejtman jménem Žák. Nakonec mezi ním a představiteli maškarního sdružení vznikl takový zatvrzelý vztah, a když už lidé nesměli pořádat průvody, tak ho alespoň parodovali. Jednoho dne tři pánové oblékli fraky, vzali si cylindry, dřevěná pravítka a kružítka a vyjeli do zdejších hostinců. Zde začali kontrolovat záchody a především průměr záchodových prkének, což byla oblíbená aktivita právě hejtmana Žáka. Jenže už asi u třetí hospody se to hejtman dozvěděl, poslal strážníka, aby akci rozpustil, účastníci dostali pokutu a do roku 1933, kdy hejtman odešel na odpočinek, se Milevské maškary nekonaly,“ popisuje Vladimír Šindelář.

Milevské maškary a přímý přenos Českého rozhlasu České Budějovice

Dnes se však podle jeho názoru o budoucnost Milevských maškar nikdo bát nemusí. Od roku 1969 chodí ulicemi nepřetržitě a v poslední době se akce chytila parta nadšenců, kteří ji propojili s festivalem.

Letos navíc Milevské maškary překonaly vlastní rekord. Sešlo se tu víc masek než v roce 2011, kdy jich bylo celkem 629. „Už teď jsme napočítali přes 800 a zdaleka ještě nekončíme,“ hlásil sčítací komisař agentury Dobrý den z Pelhřimova Luboš Rafaj po třetí hodině odpolední.

„Je to úžasné, byli jsme na různých masopustech, registrujeme různé věci, ale něco takového se jen tak nevidí. Spousta nápadů, nádherné masky. Snaha o rekord je vlastně takové hraní si, podnět pro to, aby lidé něco dělali, a tady to funguje skvěle,“ dodal.