Strach ze ziky karneval v Brazílii neovlivnil, úřady ale nabádají k opatrnosti

V Riu de Janeiro a dalších brazilských městech začínají nejrušnější dny karnevalového veselí. Obavy z nákazy virem příliš do oslav nezasáhly, brazilské úřady ale i nadále vyzývají k boji proti komárům a varují těhotné ženy. Zika totiž podle zdravotníků může u novorozenců způsobit nedovyvinutý mozek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvůli viru zika se karneval v Riu rušit nebude, organizátoři ale nabádají k opatrnosti

Kvůli viru zika se karneval v Riu rušit nebude, organizátoři ale nabádají k opatrnosti | Zdroj: Reuters

Karneval je vyjádřením veselí a nekončí jen tancem a jásáním na ulici. Vzájemné líbání v karnevalových průvodech na ulicích je časté a letní počasí pak vybízí i k dalším nočním činnostem.

Ředitel státního zdravotního ústavu Fiocruz přiznal, že polibky nemůže zakázat, a ani od nich neodrazuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak virus zika ovlivnil karnevalové veselí v brazilských městech, zjišťoval zpravodaj David Koubek

Zcela jiné to je u těhotných žen. Ty by se měly podle doporučení vyvarovat nejen líbání těch, kdo mají příznaky nemoci, ale také sdílení nádobí nebo skleniček. Odborníci totiž našli kromě moči virus i ve slinách.

„Při karnevalu je bohužel přítomná i nová choroba - horečka zika. Je to záležitost, na které musí spolupracovat obyvatelstvo. Nesmíme na to zapomínat ani při karnevalovém veselí," řekl při otevírání oslav starosta Ria de Janeiro Eduardo Paes.

Pracovníci města rozprašují insekticid na sambodromu v Riu de Janeiro | Foto: Reuters

Přestože je virus zika v Brazílii nově a vědci teprve zkoumají, jak přesně se šíří a co přesně způsobuje, lidé už vědí, jak se bránit: likvidovat místa, kde se drží voda a líhnou komáři, a chránit se před bodnutím. Podobně to dělají třeba kvůli dengue.

Na letišti dokazuje povědomí o přenašeči ziky a dalších horečnatých onemocnění skupina turistů z Velké Británie. Dvě mladé dívky se stříkají repelentem ještě před východem.

„Přijely jsme na karneval a bereme varování před virem zika velmi vážně. Jen co jsme přistály, tak jsme se raději nastříkaly. I na oblečení," popisují. „Říkáme si spíš, co kdyby. Myslím, že ve zprávách trochu straší, ale nejlepší bude se ochránit."

Ochránit před komplikacemi mohou i kondomy, které rozdávají třeba už i na letišti. Miliony prezervativů zdarma jsou součástí karnevalu v Brazílii už léta kvůli úplně jiným chorobám. Tentokrát ale mohou zabránit právě nebezpečné kombinaci - zice a těhotenství.

PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

Číst článek

Virus zika | Foto: Český rozhlas

ČRo, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme