Lavina, která v Tyrolsku zabila pět Čechů, se podle tamních úřadů uvolnila sama

Češi tragickou sobotní lavinu v Tyrolsku nevyvolali, uvolnila se sama. V dnešním odpoledním zpravodajském pořadu to s odvoláním na rakouské úřady uvedla televize ORF. Stejnou informaci následně přinesla agentura APA, která citovala horskou policii. Pod sněhem zemřelo pět lidí, dalších osm má lehčí zranění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V tyrolském Wattenbergu v Rakousku lavina zasypala dvě české výpravy, pět členů nepřežilo

V tyrolském Wattenbergu v Rakousku lavina zasypala dvě české výpravy, pět členů nepřežilo | Foto: Mária Pfeiferová

Policista Manuel Reindl podle APA uvedl, že z výslechů přeživších vyplynulo, že lavina se utrhla samovolně.

Jedna sedmičlenná skupina freeriderů uvedla, že po úspěšném výstupu na Geier uslyšela hluk a viděla, jak se asi sto metrů od nich utrhla sněhová masa.

Tato lavina, po které následovaly ještě dvě další, smetla 13 lyžařů, kteří na vrchol stále stoupali, uvedl Reindl. Sedm z nich, kteří se nacházeli ve volném prostoru, byli zcela zasypáni. Z této skupiny je všech pět obětí. Další část výpravy se nacházela u skály, čímž jim podle policisty výrazně vzrostly šance na přežití.

Podle mluvčího horské policie Jörga Randla byly hlavním důvodem neštěstí přírodní podmínky. "V danou chvíli jsou podmínky v Tyrolsku dost nelehké. Letošní zima je velmi teplá, není moc sněhu, a když už nasněží, tak na horách hodně fouká. A právě vítr vytváří laviny. Proto trvá třetí stupeň nebezpečí."

Kdo to neprožil, nepochopí, řekla ČRo jedna z Češek zasypaných v Tyrolsku

Číst článek

Patnáct Čechů ze dvou na sobě nezávislých skupin, kteří pád laviny přežili, už může postupně odjíždět domů. Na místě je až do pozdních odpoledních hodin držela rakouská policie kvůli výslechům a také identifikaci obětí. Těla pěti mužů ve věku od 34 do 38 let už státní zástupce uvolnil a po nutných formalitách na matrice je mohou příbuzní převézt do České republiky.

Na místo dnes dorazil také Český konzul v Rakousku Daniel Žára. Mluvil i s policií a popsal, jak bude vyšetřování pokračovat.

„Policie v Rakousku nestanovuje vinu v těchto případech, pouze sepíše daný skutkový stav věci a ten postoupí státnímu zastupitelství, potažmo potom příslušnému soudci. V současné době spis půjde na státní zastupitelství do Innsbrucku, které potom rozhodne, jestli případ zastaví, určí viníka nebo případ odloží,“ uvedl Žára.

Tragédie se stala v tyrolském Wattenbergu v Tuxských Alpách nedaleko Innsbrucku. V některých oblastech byl v době neštěstí vyhlášen vysoký stupeň lavinového nebezpečí.

Podle rakouských médií a i místního chataře byli Češi před rizikem pádu laviny opakovaně varováni, ale neuposlechli. Známý český freerider Robin Kaleta, jehož cestovní kancelář výlet pro část Čechů organizovala, ale s tím, že jeho lidé nebezpečí podcenili, nesouhlasí.

Mapa oblasti v Tyrolských Alpách, kde došlo k tragickému neštěstí | Foto: Mária Pfeiferová

ČTK, ČRo, Mária Pfeiferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme