V Hrádku nad Nisou řádily maškary

7. únor 2016

„Fidly fidly bumbarata, otevřete vaše vrata…“ - tak začínala říkanka maškar, které prošly v sobotu (6. 2.) v masopustním průvodu Hrádkem nad Nisou. Až do půlnoci převzali strakatej, kobyla a medvěd s rasem a další masky vládu nad městem. Starostovi nezbylo, než ji podle tradice předat. Z okna radnice pak padaly jelita, jitrnice, koblihy a další dobroty.

A co straktej a další maškary na všech těch zastaveních městem dělali? Zabouchali na hospodyni a pak: „Právě přišel průvod masek, aby se tu pěkně zasek…“ zaznělo u každého domu. Strakatej a houf masek popřáli každé hospodyni všechno nejlepší, požádali o nějaké dobrůtky, pití a pak se poveselili, potančili a šli o dům dál.

K masopustu patří i hody, protože po masopustu by měl podle tradice přijít půst, tak je vždy třeba se pořádně najíst a napít. V Hrádku hostinu připravili hasiči. A co měli připraveno? „Nějaké pivečko, griotku, když budou mít hlad, tak v hasičárně máme zabijačkové hody,“ prozradil ještě, než průvod maškar došel městem až do hasičské zbrojnice, Václav Růžička, starosta místních hasičů.

autor: Eva Malá
Spustit audio