Vypuštění severokorejské rakety odsoudila Rada bezpečnosti OSN

Rada bezpečnosti OSN jednohlasně odsoudila Severní Koreu za vypuštění rakety dlouhého doletu a v reakci na porušování mezinárodních rezolucí jí pohrozila „důraznými kroky“. Pchjongjang tvrdí, že raketa vynesla na oběžnou dráhu satelit pro pozorování Země, Západ to však považuje za zastírací manévr pro otestování vojenských raket.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihokorejská televize informuje o vypuštění severokorejské rakety dlouhého doletu. Snímek z nádraží v Soulu

Jihokorejská televize informuje o vypuštění severokorejské rakety dlouhého doletu. Snímek z nádraží v Soulu | Zdroj: Reuters

„Nikdo se nenechal obalamutit. Tyto takzvané vesmírné moduly používají stejnou technologii jako balistické rakety, které výslovně zakazuje několik rezolucí Rady bezpečnosti,“ uvedla velvyslankyně Spojených států při OSN Samantha Powerová.

Střela by dokázala zasáhnout Japonsko, Aljašku nebo třeba území Ruska.

Šéf zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov na sociálních sítích napsal, že test severokorejské balistické rakety je vojenským nebezpečím, podle něj je však problém nutné řešit cestou rozhovorů.

Kosačov připomněl, že Pchojongjang před měsícem oznámil, že provedl test vodíkové bomby. V návaznosti na odpálení balistické rakety to podle Kosačova znamená, že Severní Korea už disponuje zbraněmi hromadného ničení.

Severní Korea (KLDR) - balistické rakety | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme