OBRAZEM: Pražští taxikáři blokují magistrálu, kvůli cenám i 'nelegální konkurenci'

Část taxikářů z hlavního města blokuje pražskou magistrálu. Řidičům vadí údajně nelegální konkurence i otázka maximální ceny. Akci svolala Asociace koncesionářů v taxislužbě (AKT), která tak chce vytvořit tlak na magistrát. Protest je oficiálně nahlášen na pět dní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražští taxikáři blokují magistrálu, kvůli cenám i 'nelegální konkurenci'

Pražští taxikáři blokují magistrálu, kvůli cenám i 'nelegální konkurenci' | Foto: Filip Jandourek

Kolem třetí ráno se asi dvě stovky taxikářů sjely na Strahov, odkud auta vyrazila do centra Prahy.

Taxikáři poté zablokovali část magistrály. Neprůjezdné jsou dva pruhy v každém směru, jeden ponechali volný.

„Teď tady většinou pokuřují, mají oranžové vesty, náladu mají bojovnou, taxíky mají ozdobené různými nápisy,“ popisuje z místa reportér Českého rozhlasu Ľubomír Smatana.

„Při průjezdu magistrálou se řidiči musejí připravit na poměrně velké zdržení,“ upozorňuje Smatana. Někteří projíždějící řidiči proto podle něj protestujícím nadávají nebo na ně troubí a hrozí jim pěstí.

Kolony stojí od ostrova Štvanice a z druhé strany od ulice 5. května. Policie proto žádá řidiče, aby v obou směrech zvolili jiné trasy k průjezdu metropolí.

Pražští taxikáři blokují magistrálu, kvůli cenám i 'nelegální konkurenci' | Foto: Filip Jandourek

Řidiči taxislužby požadují zvýšení sazby na kilometr, kterou magistrát stanovil na 28 korun, a zrušení alternativní konkurenční dopravní služby Uber.

„Hlavním cílem této demonstrace je poukázat na nelegální podnikání, kterému se začalo říkat alternativa taxislužby. Tato takzvaná alternativa, která nemusí splňovat a dodržovat žádné podmínky pro provoz taxislužby, nemůže být v žádném případě považovaná za konkurenci taxislužby,“ uvedla AKT na svém webu.

Ne všichni taxikáři ale s protestem souhlasí. Distancovala se od něj třeba Taxi Praha a podle jejího jednatele tlumočí AKT názor jen menšiny řidičů.

Společnost Uber už na protest na svém webu také zareagovala. Zákazníkům nabídla pro dnešní den slevu na jízdném.

Pražští taxikáři blokují magistrálu, kvůli cenám i 'nelegální konkurenci' | Foto: Filip Jandourek

Taxikáři zatím neřekli, jak dlouho budou magistrálu před Hlavním nádražím blokovat. Demonstrovat prý chtějí, dokud nepřijde někdo z magistrátu, kdo s nimi bude mluvit o jejich podmínkách. Protest mají ohlášený na pět dní, ukončit by ho tak teoreticky mohli až v pátek.

Primátorka města Adriana Krnáčová z hnutí ANO už včera oznámila, že s touto skupinou taxikářů vyjednávat nebude.

„Se stávkou nesouhlasím. Taxikáři k ní nemají oprávněný důvod. Jen si stěžují, vydírají a berou si Pražany jako rukojmí," řekla Krnáčová.

Dnes v České televizi dodala, že Praha se opravdu nenechá vydírat blokováním magistrály a že podmínky AKT jsou nerespektovatelné. Vedení Prahy bude podle ní čekat, až se AKT umoudří.

Pražští taxikáři blokují magistrálu, kvůli cenám i 'nelegální konkurenci' | Foto: Ľubomír Smatana

Náměstkovi primátorky pro dopravu Petru Dolínkovi z ČSSD se zdá protest zbytečný. Podle něj je nepříjemný pro Pražany i návštěvníky hlavního města.

V Praze je podle informací magistrátu 2000 aktivních provozovatelů taxislužeb, přes 4600 evidovaných vozidel a téměř 5500 řidičů. Část řidičů jezdí pro konkrétní taxislužbu, většina získává zákazníky přes dispečink.

„Nemyslím si, že je to dobře. Takto narychlo oznamované blokace k ničemu ve finále nevedou a určitě ne ke zvýšení sympatií nebo k tomu, aby si něco taxikáři prosadili, takže to vidím jako poměrně zbytečnou věc. Nicméně mají na to právo,“ dodal Dolínek.

Mezi taxikáře se přišel podívat zastupitel a předseda pražské ODS Filip Humplík. Strana chce na příštím jednání zastupitelstva předložit návrh, který se bude týkat nelegálních taxislužeb.

„Požádal jsem taxikáře o ukončení blokády magistrály. Bohužel bezvýsledně. Přesto návrh na sjednocení podmínek pro taxi v Praze předložím,“ napsal na sociální síti Twitter Humplík.

Primátorka Krnáčová pak jeho účast na demonstraci označila za populismus a sbírání politických bodů. Magistrát také vyloučil, že by mohl proti nelegálním taxislužbám zakročit. Zakázat je prý může jen ministerstvo dopravy.

Pražští taxikáři blokují provoz na magistrále, kvůli cenám i 'nelegální konkurenci' | Foto: ČTK

Pražští taxikáři blokují provoz na magistrále, kvůli cenám i 'nelegální konkurenci' | Foto: ČTK

Ľubomír Smatana, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme