Start fotbalového jara se blíží. Trávník na Julisce už se probouzí

Fotbalisti se na páteční start českého prvoligového jara chystali většinou pěkně v teple Středomoří. Zato trávníky museli správci připravovat ve středoevropské zimě. A obzvlášť zajímavé to mají ti z Armádního sportovního centra Dukla, kteří pečují o hřiště, na němž v pátek jarní část sezony začne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion Na Julisce

Stadion Na Julisce | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Na začátek února se trávník na Julisce docela svěže zelená, ale co vás na první pohled uhodí do očí, to jsou po celém hřišti dlouhé úzké pásy světlejšího povrchu, které jakoby tvořily jeden obří tajemný nápis. Zkrátka něco jako pověstné kruhy v obilí, ovšem tuto záhadu nemá na svědomí žádné UFO.

„Máme tady atlety, moderní pětibojaře, chodí sem běhat veslaři ze Smíchova a je tady veškerá mládež. Do trávníku udělali písmena, když tady byl povrch sněhu, tak to vyšlapali. Rádi tady píšou nápis 'Dukla' nebo si tady píší dívčí jména,“ usmívá se shovívavě Miroslav Machů, který má trávník na Julisce na starosti a jemuž přípravu hřiště na start ligy usnadňuje jak letošní v celku mírná zima, tak i umělé vyhřívání fotbalové plochy. To je již několik let povinné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stadion fotbalové Duky Praha před začátkem jarní sezony navštívil reportér ČRo Jan Kaliba

„Trávník je skoro ve spánku. Budíme ho a čekáme, až se to všechno prohřeje, protože tady je ohromný 'šnek', kterým protéká nemrznoucí médium a ohřívá se to. Poté se vyčesává stará tráva a obnovuje se, aby se ke kořínkům dostal vzduch, světlo a začalo to žít a růst. Nejde se tedy vymlouvat na to, že je to tvrdé, skáče to a že je to přemrzlé,“ říká Machů s tím, že tyto stížnosti fotbalistů nepřijímá.

Na rozdíl od jiných ligových trávníků ten na Julisce neslouží jenom fotbalistům, ovšem nárazy koulařského nebo dokonce kladivářského náčiní trpí zdejší povrch pouze jednou ročně při Memoriálu Josefa Odložila.

Zbývají tedy pouze nárazy oštěpařských hrotů, ale ty podle Miroslava Machů trávníku paradoxně spíš prospívají.

„Oštěpaři trávník neničí vůbec, to není problém, protože to jakoby provzdušní. Navíc tady máme slušné oštěpaře, kteří jsou naučení, že kdykoliv se něco odloupne, tak jdou a zašlápnou to po sobě. A to včetně mistra světa Jana Železného,“ říká pečovatel o trávník, na kterém v pátek v podvečer zápasem fotbalistů Dukly a Liberce začne jarní část prvoligové sezony.

O trávník fotbalové Dukly Praha se stará Miroslav Machů | Foto: Jan Kaliba

Jan Kaliba, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme