Turecko příští týden oznámí, jak využije peníze od EU určené na zbrzdění migrace

Turecko v příštím týdnu informuje evropské země, jak konkrétně hodlá využít zhruba tři miliardy eur, které Ankaře pošle Evropská unie. Po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to prohlásil turecký premiér Ahmet Davutoglu. Unie od Turecka výměnou za finanční pomoc očekává, že bude spolupracovat a pomůže snížit počty uprchlíků, směřujících do Řecka a pak dál do Evropy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová jednala s tureckým premiérem Ahmetem Davutoglem o situaci syrských uprchlíků

Německá kancléřka Angela Merkelová jednala s tureckým premiérem Ahmetem Davutoglem o situaci syrských uprchlíků | Zdroj: Reuters

Jak Merkelová uvedla, nejen pro Turecko, ale i pro Evropu je důležité zastavit ilegální migraci. Teprve potom je možné jednat o pravidlech přijímání běženců, zejména ze Sýrie.

Německo i Turecko budou požadovat, aby se v boji proti pašerákům lidí v moři mezi Řeckem a Tureckem nasadily jednotky NATO.

Spolková kancléřka přijela do Turecka jednat o plnění dohody mezi Ankarou a Evropskou unií o zbrzdění proudu běženců a také o situaci syrských uprchlíků a jejich postavení v Turecku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Schůzku německé kancléřky a tureckého premiéra okomentoval analytik Vít Beneš z Ústavu mezinárodních vztahů

Prohlásila, že Turecko by v současné krizi nemělo zůstat samo a že mu Evropská unie – a Německo obzvlášť – pomůže zvládat obrovský příliv uprchlíků.

Merkelová také tvrdě zkritizovala syrskou vládu a Rusko kvůli náletům na město Aleppo. Ofenziva přinutila desítky tisíc lidí k útěku směrem k tureckým hranicím. V příhraniční oblasti teď v improvizovaných podmínkách čeká asi 30 tisíc běženců, podle jiných informací jich je dokonce 50 tisíc.

Turecko přijalo v posledních dnech asi 15 tisíc z nich. Podle Davutogla jsou prý Turci ochotni otevřít hranice i dalším uprchlíkům, pokud to bude nutné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci uprchlíků z Aleppa přiblížil Petr Kostohryz, vedoucí jordánské operace humanitární organizace Norwegian Refugee Council

Turecko na jedné straně tvrdí, že vůči syrským běžencům stále udržuje politiku otevřených dveří, na druhé straně podle některých informací uprchlíky už několik dní nevpouští do země.

Merkelová se s tureckým premiérem dohodla na společné akci na pomoc těmto běžencům. Němci mají poskytnout technickou podporu a Turecko záchranné jednotky pro mimořádné události.

Za pět let syrské občanské války našlo v Turecku podle oficiálních údajů útočiště už asi 1,8 až 2 miliony uprchlíků. Celkově v zahraničí pobývají asi 4 miliony syrských běženců a 7,5 až 8 milionů se jich pohybuje uvnitř Sýrie.

Jaromír Marek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme