Sobotka: Vláda nehodlá tolerovat žádné útoky proti lidským právům a demokracii

Vláda očekává důsledné a nezávislé policejní vyšetřování sobotního útoku na Autonomní sociální centrum Klinika. Po jednání ministrů to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na centrum zaútočila skupina maskovaných lidí zápalnými lahvemi. Jestli útok souvisí s demonstracemi proti migraci, policie zatím nepotvrdila. Událost prověřuje kvůli spáchání trestných činů výtržnictví, obecného ohrožení a poškození cizí věci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sociální centrum Klinika v Praze 3 po útoku neznámých pachatelů

Sociální centrum Klinika v Praze 3 po útoku neznámých pachatelů | Zdroj: ČTK

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD je důležité, aby byl útok na Kliniku vyšetřen a aby byli odhaleni jeho pachatelé. Zdůraznil, že stát nehodlá tolerovat žádné útoky proti lidským právům a principům demokracie.

„Jakékoli zastrašování, šíření nenávisti, či dokonce násilí je v demokratické společnosti nepřijatelné. Pokud někdo porušuje zákony, musí počítat s tím, že stát takovéto jednání bude postihovat. Každá fungující demokracie musí být schopná bránit hodnoty, na kterých stojí,“ zdůraznil Sobotka na tiskové konferenci.

Premiér také připomněl, že ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD zadal prověření postupu policie při sobotních demonstracích. „Předpokládám, že o výsledku prověření tohoto postupu policie bude vládu informovat,“ dodal.

Skupina asi 20 maskovaných lidí na budovu zaútočila v sobotu večer. Rozbila okna a dovnitř vhodila několik zápalných lahví. 19 lidí muselo být evakuováno, jeden člověk skončil v péči záchranářů.

Útok na centrum Klinika odsoudil i vicepremiér Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL. „Zápalné lahve do demokracie nepatří, ty patří do válečného stavu. Odmítám to, že mnozí chtějí vyprovokovat situaci, že jsme v nějakém válečném stavu. Proti takovým věcem se musíme důrazně ohradit,“ uvedl Bělobrádek.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme