Ke Dni dětské onkologie se na Národním divadle rozsvítily dvě instalace

Nad Prahou můžete ode dneška vidět zářit zlatý kužel světla. Nebe osvětluje velký reflektor, který stojí na balkonu Národního divadla. Nainstalovali ho tam organizátoři Dne dětské onkologie, který připadá na sobotu 13. února a chce upozornit na problematiku onkologicky nemocných dětí. Ročně jich v Česku přibude zhruba 350.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na nové budově Národního divadla odečítá hodiny do zahájení Dne dětské onkologie světelný odpočet

Na nové budově Národního divadla odečítá hodiny do zahájení Dne dětské onkologie světelný odpočet | Zdroj: ČTK

„Svědělo mě celé tělo, byla jsem unavená, pak jsem měla potíže i s dýcháním. V průběhu půl až tři čtvrtě roku jsme pořád nevěděli, co se děje,“ vzpomíná 23letá Eliška Podzimková.

V 16 letech jí lékaři diagnostikovali takzvaný Hodgkinův lymfom, tedy nádorové onemocnění lymfatického systému. Léčila se přes rok.

„Probíhala jak chemoterapie, tak i ozařování. Vleklo se to, ale všechno šlo podle plánu. Dopadlo to dobře,“ popisuje Eliška, která už je šest let zdravá a právě se vrátila po roce práce v New Yorku zpět do Prahy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na sobotu 13. února připadá Den dětské onkologie. Organizátoři na problematiku upozorňují třeba speciální světelnou instalací na Národním divadle v Praze. Více Pavla Lioliasová

Dětí s onkologickým onemocněním v Česku ročně přibude zhruba 350. Nejčastěji jde o akutní leukémii nebo nádory mozku. Na závažnost onemocnění teď má teď upozornit právě Den dětské onkologie.

„Je potřeba šířit povědomí o dětské onkologii a upozornit veřejnost na varovné příznaky dětských nádorů,“ vysvětluje organizátorka akce a lékařka z motolské nemocnice Lucie Cingrošová.

Mezinárodní Den dětské onkologie připadá na tuto sobotu, tedy 13. února. Upozorňují na něj i česká města, třeba Teplice nebo České Budějovice, kde jsou ve zlaté barvě nasvícené radnice. Právě zlatá barva je totiž symbolem dětské onkologie. Ke kampani se připojil se speciálním osvětlením i pražský Tančící dům nebo Národní divadlo.

„Jak budova Národního divadla, tak Stavovského divadla, tak Státní opery budou na počest dětských onkologických pacientů a Dne dětské onkologie svítit ve zlaté barvě,“ dodává Cingrošová.

Právě na Národním divadle se ale dnes rozzářily také dvě další instalace. Na nové budově Národního divadla je to světelný odpočet, který odečítá hodiny do zahájení Dne dětské onkologie, a z balkonu Národního divadla svítí k nebi zlatý kužel světla.

Ke Dni dětské onkologie byly v prostorách piazzety Národního divadla v Praze spuštěny světelné efekty | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Podle specifikací projektoru je vidět na velkou vzdálenost, kolem osmi kilometrů, tak doufáme, že si ho Pražané všimnou,“ říká organizátor Jan Hrdlička.

Inspiraci hledal u Batmana. „Dával tak vědět, že Gotham je víceméně v bezpečí. Snažíme se dát vědět, že ve světě existuje něco jako Den dětské onkologie,“ uzavírá.

V Praze jsou na sobotu v rámci Dne dětské onkologie připravené diskuse s onkology, výstava nebo lampionový průvod. Celý program vyvrcholí koncertem na Václavském náměstí. Do města totiž přijedou současní i bývalí pacienti z celé republiky.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme