První dny nemocenské budou možná opět hrazené. Návrh znovu projednají poslanci

O proplácení prvních tří dnů nemocenské dnes znovu budou jednat poslanci. S návrhem poslankyně Soni Markové za KSČM v prvním čtení souhlasila i vládní ČSSD, zbytek koalice byl naopak proti. S opatřením nesouhlasí ani zaměstnavatelé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lékař (ilustr. obrázek)

lékař (ilustr. obrázek) | Foto: Fotobanka Pixabay

„Zaměstnanci jsou nuceni čerpat na nemoc buďto svoji dovolenou nebo – a to si myslím je ještě horší, svoji nemoc přecházejí bez návštěvy lékaře, “ vysvětlila důvody pro zrušení takzvané karenční doby předkladatelka návrhu Soňa Marková.

Ministryně práce Michaela Marksová z ČSSD je přesvědčená, že lidé by náhradu mzdy v prvních dnech nemoci dostávat měli.

„Já osobně se domnívám, že lidé, kteří si platí nemocenské pojištění, tak mají právo na to, dostat to plnění i v těch prvních třech dnech.“

Právě ČSSD ale minulý týden přišla s novým návrhem, podle kterého by v zákoně bylo pět dnů náhradního volna nad rámec dovolené.

Průzkum ČRo: Většina Čechů by souhlasila s úhradou nemocenské od prvního dne

Číst článek

Se zrušením karenční doby počítá i koaliční smlouva. Podmínkou je ale souhlas odborů a zaměstnavatelů. Ti to ale odmítají. Bojí se hlavně zvýšení nákladů.

„My jsme ochotní přistoupit na jakékoli jednání, ale musí se říct, kdo ponese ty náklady. Už takhle se zavedením platby měli náklady zaměstnavatelé. On to musí sledovat, sepsat hlášení a všechny ty další věci,“ uvedl loni v září prezident Konfederace zaměstnavatelských svazů Jan Wiesner.

Kromě zrušení takzvané karenční doby budou poslanci jednat i o dalších opozičních návrzích. ODS třeba prosazuje snížení sazeb u daně z přidané hodnoty, TOP 09 a Starostové chtějí projednat novelu zákona o zemědělském půdním fondu a hnutí Úsvit navrhne změnu azylového zákona.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme